Změnu spustí od 1. června. Nemocnice už dříve upozornila, že lidé pohotovostní ordinaci na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie často zneužívali, někteří pacienti přicházeli opilí, byli agresivní a napadali personál.

Stomatologická Lékařská pohotovostní služba (LPS), kterou zajišťuje Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Olomouc v budově R, bude od 1. června provozována ve všední dny od 15.00 do 22.00 hodin a o víkendech a svátcích od 8.00 do 20.00 hodin.

V případě život ohrožujících stavů, úrazů nebo krvácení z dutiny ústní bude podle nemocnice k dispozici pohotovost na Oddělení urgentního příjmu v objektu A.

Další olomoucká prodejna řetězce Lidl se staví na Šibeníku, 10. května 2022
Nový Lidl v Olomouci otevře po víkendu, další rozestavěný upřesnil termín

„Nadále platí, že v nočních hodinách budou ošetřeni vždy výhradně pacienti v život ohrožujících stavech, po úrazech či s krvácením. Tyto stavy budou mimo pravidelnou ordinační dobu naší kliniky a mimo provozní dobu zubní pohotovosti ošetřeny v prostorách Oddělení urgentního příjmu,“ zdůraznil přednosta Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Olomouc Peter Tvrdý.

„Neakutní případy budou dále kategoricky odkazovány na běžné ordinační hodiny, případně ke svému praktickému zubnímu lékaři,“ sdělil přednosta kliniky.

Změny v ordinační době pohotovosti nemocnice zdůvodnila personálními a kapacitními důvody. Připomněla, že lékařskou pohotovostní službou se rozumí ambulantní péče poskytovaná pacientům v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění.

„LPS není určena pro běžné vyšetřovací nebo léčebné výkony, které lze vyžádat v době běžného denního provozu zdravotnických zařízení,“ připomněl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Podle vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Olomouckého kraje Bohuslava Koláře fungovala zubní pohotovost na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Olomouc v nepřetržitém non stop režimu jako jedna z mála v České republice.

„Využívali ji, možná i zneužívali, lidé z jiných regionů. Personál měl špatné zkušenosti s jednáním některých pacientů, jsou zde i kapacitní a personální důvody,“ reagoval na omezení.

Zoo Olomouc získala do chovu pozoruhodné vosy Ampulex compressa s nádherným zbarvením. Říká se jim žirafík smaragdový.
Olomoucká zoo získala létající smaragdy, k vidění budou v pavilonu žiraf

„Přes urgent, který funguje velice dobře, se dá péče zajistit kvalitně,“ dodal vedoucí odboru krajského úřadu, který přispívá poskytovatelům na pohotovostní služby.

Fakultní nemocnice i hejtmanství bude podle Koláře situaci sledovat a vyhodnocovat. „Stejně jako tomu bylo doposud,“ dodal.

Fakultní nemocnice před časem apelovala, že neakutní případy bude během nočních služeb kategoricky odkazovat na běžné ordinační hodiny, případně k praktickému zubnímu lékaři. Zubařům už docházela trpělivost se zneužíváním pohotovostní ordinace i chováním některých návštěvníků. Personál se potýkal s opilci a agresivními pacienty, kteří je ohrožovali. Naposledy v tomto týdnu agresivní návštěvník poškodil dveře v prostorách zubní pohotovosti.

V Olomouckém kraji funguje lékařská pohotovostní služba v oboru zubní lékařství také na Šumpersku a Jesenicku, kde je zajišťována ve spolupráci s Oblastní stomatologickou komorou o sobotách, nedělích a svátcích v době od 8:00 do 12:00 hodin.