„Prostřednictvím mezinárodní kampaně „Vlajka pro Tibet" si také v Přerově připomeneme 56. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, které násilně potlačila armáda Čínské lidové republiky," řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

V Přerově zavlála naposledy červeno-bílo-modro-žlutá standarta na budově radnice 10. března roku 2005. O rok později už se tehdejší radní dohodli, že vlajku nevyvěsí – a to s odůvodněním, že tato forma protestu vyvolala rozporuplné reakce Přerovanů.

Současní radní ale naopak odhlasovali, že vyvěšení vlajky podpoří – s tím, že i tento krok symbolizuje změny na přerovské radnici.

Akci „Vlajka pro Tibet" pořádá v Česku od roku 1996 občanské sdružení Lungta a jen loni se ke kampani připojilo na 601 obcí, měst, místních částí, magistrátů a krajů v celé zemi. Také letos se rozrůstá mapa měst, podporujících tuto formu protestu proti bezpráví.

Smyslem akce je připomenout si výročí krvavého potlačení povstání Tibeťanů v roce 1959, při němž 10. března zahynulo na 80 tisíc lidí, a byly zničeny významné chrámy. Tibetských obětí čínské zlovůle je ale mnohem více – odhaduje se, že zhruba jeden milion.

Celosvětová kampaň vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.