Mají se lidé obávat toho, že se hepatitidou typu A nakazí? Opatření proti šíření nemoci podnikají i ředitelé na školách, kde se žloutenka dosud nevyskytla. Preventivně. Hygienici ale ujišťují, že se o epidemii nejedná.

Na Základní škole B. Němcové, kde se případů objevilo nejvíce, nepanuje zrovna dobrá nálada. Rodiče jsou nervózní a cloumají jimi emoce.

„Nic více, než přísně dodržovat hygienická opatření, ale nemůžeme," krčí rameny ředitelka ZŠ B. Němcové Ilona Bočinská. Žloutenkou se podle ní nakazili dva sourozenci, kteří chodí do stejné třídy. I dvě další nemocné děti jsou z jedné rodiny.

Čistí i kohoutky

„Máme zvýšený úklid, opakovaně se vytírají chodby, čistí umyvadla a kohoutky. Děti používají papírové ručníky, ve třídách jsou dezinfekční gely. Zároveň žákům vysvětlujeme, že nemají pít ani jíst po druhém, vracet olíznutou lžičku zpět do společného jídla, nebo si olizovat prsty," přiblížila.

Základní školu B. Němcové navštěvují převážně romské děti ze sociálně vyloučených lokalit. „Vysvětlujeme rodičům, že výskyt žloutenky není důvodem k tomu, aby děti nechodily do školy. Jejich absence může být považována za neomluvenou," zdůraznila.

Očkování

Část učitelského sboru byla podle ní už před časem proti žloutence naočkována. Pokud by se ve městě objevily další případy, není vyloučeno ani celoplošné očkování – ovšem za předpokladu, že by žádost posvětilo ministerstvo zdravotnictví. Někteří rodiče už se na lékaře obracejí teď a nechají své děti očkovat.

Podle přerovské epidemioložky z Krajské hygienické stanice Evy Bernardové se od konce minulého týdne objevilo šest nových případů hepatitidy typu A. Celkem se jich už tedy v Přerově vyskytlo třináct.

„Všichni nakažení jsou děti – buď školního nebo předškolního věku. Nemocní byli izolováni na infekčním oddělení, rodinní příslušníci a nejbližší kontakty se podrobili odběrům krve a mají zvýšený lékařský dozor," upřesnila.

Zdroj nákazy?

Zdroj nákazy zůstává stále záhadou – přestože mnozí rozzlobení Přerované ukazují prstem na sociální ubytovny v Tovární a Dluhonské ulici, kde se žloutenka typu A objevila jako první v romských rodinách. Jenže onemocněl i žák první třídy ze ZŠ Želatovská, který patří k majoritě. Další případy se zase objevily u dětí z Husovy ulice.

„Nemělo by se to pořád svádět na minoritu, zdroj nákazy může být jinde. V ubytovně v Tovární ulici byla žloutenka jen v jedné rodině, která si navíc nemoc přivezla ze Slovenska. Také na Dluhonské se objevila u jedné rodiny – a ta je samostatná jednotka, má vlastní kuchyňku i záchod," popřel provozovatel obou ubytoven Pavel Mirga, že by na vině mohla být nevhodná hygiena v obou zařízeních.

S ohledem na výskyt hepatitidy typu A prý v jeho ubytovnách platí zákaz návštěv a byla provedena přísná hygienická opatření.

„Máme čtyři uklízečky, které provádějí pravidelně úklid všech prostor. Na toaletách jsou papírové ručníky, uklízí se chloraminem a rodiny byly poučeny. Obyvatelé ubytoven na to dbají," uzavřel.