Své o tom ví i zanícený houbař a amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějova.
„Všímám si, že komunita zimních houbařů kolem mě se postupně rozrůstá. Dříve nás bylo jako šafránu, teď se dokonce s dalšími potkávám i v lese,“ říká Marek Nývlt. Podle něj mají prostě lidé více volného času na koníčky a využijí jej tak i k houbaření.
Sám má zimní hledání hub moc rád.
„Je to prostě trochu jiné, musíte se obrnit trpělivostí a radost pak máte z každého úlovku,“ tvrdí Nývlt s tím, že v těchto dnech z lesa nejvíc nosí domů penízovky sametonohé a ucha jidášovy.
Penízovky pod maso, ucho do rizota
Penízovky si pak doma třeba restuje s kuřecím masem, z jidášů se podle něj dá připravit výborné rizoto.
To, že tyto dva druhy zimních hub právě rostou, potvrdil i uznávaný přerovský mykolog Jiří Polčák.
„Penízovky, které se nejvíc vyskytují v trsech na dřevě listnatých stromů od října do března, jsou mimo jiné zajímavé tím, že v období mrazů jejich růst ustává, ale jakmile se oteplí znovu ožijí a je možné je tedy sbírat a konzumovat i když projdou mrazem,“ vysvětlil mykolog Polčák.
Penízovka nebo-li sametka se používá i v lidovém léčitelství. Třeba coby přírodní antibiotikum k léčení zánětů, různých kožních onemocnění, k léčbě alergií i astmatu nebo jako prostředek proti nespavosti a k podpoře imunitního systému.
„Uchu jidášovu se nejvíce daří na bezovém dřevě a má stejně jako penízovka i zajímavé léčivé účinky,“ dodal Polčák s tím, že v těchto dnech rostou i další druhy hub, které ovšem moc vhodné „do kastrůlku“ nejsou.
Krasavec ohnivec
Mezi ně patří třeba opravdový krasavec v podobě ohnivce rakouského.
„Ten tvoří plodnice i pod sněhem, je nejedlý a indiáni prášek z něj používali k zastavování krvácejících ran,“ přidal pár postřehů mykolog.
A jak vidí možnost sběru hub v dalších týdnech a měsících?
„Pokud se trochu oteplí i přes noc, může se rozjet hlíva ústřičná, postupně se pak od půlky března a v dubnu mohou začít objevovat kačenky a smrže,“ láká Polčák na rozjíždějící se jarní sezonu.
Zimánky z penízovek aneb karbanátky trochu jinak
Recept Marka Nývlta
Ingredience: půl kila čerstvých kloboučků z penízovek, slunečnicový olej, cibule, tři žloutky, trocha strouhanky, zakysaná smetana, rohlík, mléko, mletá paprika, grilovací koření, mletý pepř, kmín, sůl.
Postup: Penízovky nakrájíme, posypeme kmínem a solí. Orestujeme zprudka na oleji. Pak přidáme osmaženou cibuli, žloutky, rohlík namočený v mléce a koření. Všechno promícháme, podusíme a přilijeme smetanu. Ze směsi uděláme karbanátky, které obalíme ve strouhance a osmažíme na oleji. Jako příloha je nejlepší bramborová kaše.