Je to jedno z opatření, které má ochránit obyvatele města před padesátiletou vodou.

A právě lidé z nábřeží mají s povodněmi bohaté zkušenosti - nejprve se prohnala Přerovem v roce 1997 stoletá voda, k vylití Bečvy ale došlo v okrajových částech města i v květnu roku 2010.

Obyvatele domů na nábřeží se tehdy naštěstí podařilo ochránit stavbou hráze z pytlů, která vyrostla na břehu řeky.

Nábřeží v těchto dnech brázdí pracovní stroje a stavba zídky, která má tuto část Přerova ochránit, postoupila do další fáze.

„Už jsou osazeny prahy a bočnice pro mobilní hrazení a aktuálně provádíme betonáž hradidlové komory. Zahájili jsme také práce na stavbě nového chodníku ve směru od mostu Legií,“ přiblížila mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Atmosféru prvorepublikového Přerova se snažili přenést na zeď v průčelí domu ve Wilsonově ulici studenti zdejšího Gymnázia Jakuba Škody.
Studenti namalovali do průchodu prvorepublikový Přerov

Dokončení v září

Železobetonová zídka mezi mosty Míru a Legií bude dlouhá celkem 459 metrů, vysoká zhruba jeden metr a náklady na její zbudování činí 13 milionů korun.

„S dokončením této stavby počítáme v září letošního roku a pokračovat budeme v přípravě další akce. V tuto chvíli máme dokončenou dokumentaci pro územní řízení na protipovodňové opatření nad jezem a v nejbližších dnech budeme podávat žádost o vydání územního rozhodnutí,“ nastínila.

V případě jeho udělení bude Povodí Moravy pokračovat ve zpracování investičního záměru, žádosti o udělení dotace z ministerstva zemědělství a zpracování dokumentace pro stavební povolení.

„Projekční příprava této akce by mohla být dokončena přibližně za dva roky,“ uzavřela mluvčí. 

Opilá chodkyně u přerovského nádraží spadla před kamion. Ten naštěstí stihnul včas zabrzdit
VIDEO: Opilá žena spadla v Přerově před kamion. Lidé mysleli, že ji srazil