Informaci serveru novinky.cz potvrdil ČTK jeho blízký spolupracovník a bývalý předseda SPO Jan Veleba.

Čuba zemřel podle novinek.cz v pátek v podvečer.

František Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se ale vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci kvůli nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016.

Veleba podrobnosti o jeho úmrtí nezná. Na pohřeb svého bývalého spolustraníka a senátního kolegy se chystá jít "ať bude kdykoli a kdekoli". Čubu označil za osobnost, kterou odborníci na zemědělství znali po celém světě. JZD Slušovice přezdívané "slušovický zázrak" by podle Veleby vybudoval Čuba kdekoli a i jindy než v socialismu.

"Popřál bych panu docentu Čubovi, aby mu moravská země byla lehká. Budu na něj vzpomínat a budou na něj vzpomínat celé generace," řekl Veleba.

František Čuba
František Čuba: Myslím, že bych neudělal nic jinak

Vynikal vizemi

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek na zesnulého Františka Čubu vzpomíná jako na velmi talentovaného a pracovitého člověka.

"Vždycky jsem si jej vážil, byl velmi úspěšný v socialistické éře. V té době jednoznačně vynikal svými vizemi, kam směřovat v zemědělství či průmysl ve Slušovicích. Neznám nikoho jiného z té doby, že by někomu uškodil za komunistické éry. Teď už to byl ovšem starší člověk, kterého jsem si i nadále vážil. Faktem ale je, že ve výkonu senátní funkce mu už bránila fyzická omezenost, která byla způsobena špatným zdravím. Jeho smrt přišla tudíž bez překvapení," zavzpomínal pro Deník na zesnulého Jiří Čunek.

Poradce prezidenta

Nynější předseda Strany práv občanů Zemanovci Lubomír Nečas, který s Čubou několik let působil v zastupitelstvu Zlínského kraje, označil informaci o jeho úmrtí za smutnou zprávu.

"S panem docentem jsme rádi spolupracovali. Byla to osobnost, nejen v podnikatelské sféře. Největší úspěchy zažil v 80. letech v rámci JZD Slušovice. Jsme rádi, že podpořil naši stranu, osobně jsem s ním řadu věcí konzultoval," řekl ČTK Nečas.

Čuba byl v minulosti krajským zastupitelem a radním pro zemědělství a poradcem prezidenta Miloše Zemana v jeho expertním týmu. Prezident mu v roce 2013 udělil Medaili za zásluhy.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že si Zeman Čuby velmi vážil.

"Jméno Františka Čuby bude navždy spojeno s podnikatelským zázrakem, vizionářstvím a velkou odvahou," uvedl.

Slušovický zázrak

Čuba je spojován právě se "slušovickým zázrakem" vybudovaným za minulého režimu. Tehdy z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem.

V 80. letech byly Slušovice výkladní skříní socialistického zemědělství, ale fungovaly spíš na tržních principech. Podnik zaměstnával na 7000 lidí. Z čela agrokombinátu odešel Čuba v roce 1990.

Od vysoké školy byl Čuba členem KSČ (1956 až 1989), v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 byl členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.