„Jaro se nám letos maličko opozdilo, ale práce už jsou v plném proudu. V současné době přihnojujeme průmyslovými hnojivy ozimé pšenice a řepky,“ informoval předseda Zemědělského družstva v Kokorách Vladimír Lichnovský.

Tamní družstvo však zatím se setím nezačalo. „Zkusili jsme set, ale půda je dost vlhká. Bojíme se, abychom semena neutlačili. Jakmile se však oteplí, půjde do země jako první ječmen jarní a mák. Ječmen zasejeme na rozloze 350 hektarů a mák na 120 hektarech. Pokud nám bude počasí přát, setí tohoto množství nám zabere zhruba týden,“ upřesnil Lichnovský.

Se setím už však začali zemědělci z Troubek. Tamní zemědělská společnost je tradičně jednou z prvních, které jarní práce rozjíždějí.

„Od minulého pátku sejeme ječmen jarní. Začali jsme sice o trochu později než obvykle, ale výrazný skluz nemáme. Zanedlouho nás čeká setí hrachu a v dubnu pak kukuřice,“ sdělil tamní agronom Vladimír Kratochvíl, který hodnotí letošní zimu jako příznivou. Setí jarního ječmene už v těchto dnech rozjíždějí také zemědělci z Rokytnice.

„Jarní práce u nás začaly koncem minulého týdne, kdy jsme se pustili do regeneračního přihnojování ozimých řepek. V pátek jsme pak začali s přípravou půdy k setí a v sobotu jsme poprvé vyjeli se secími stroji. Je pravdou, že venku schází ta pravá jarní atmosféra, letošní jaro není tak příznivé jako loni, ale to nic nemění na průběhu jarních prací. Po jarním ječmenu nás čeká setí máku a řepky,“ svěřil se agronom Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici Jaroslav Mackovík.

Živo už je ale v těchto dnech také ve chmelnicích na Přerovsku. „Rozmetáváme hnojiva, upravujeme chmelové konstrukce a připravujeme půdu. Zásadnější práce nás čekají až začátkem dubna, kdy nás zaměstná řez chmelové révy,“ popsal chmelař Zemědělského družstva v Kokorách Karel Čechák.