„Žně zatím začínají pomalu a nesměle. Jako první jsme začali mlátit řepku. Sucho ale porosty hodně poškodilo, takže výnosy nebudou nijak převratné," říká agronom Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici Jaroslav Mackovík.

Hospodáři v poslední době zápasí s nepřízní počasí a už minulý týden museli začátek sklizně oddálit. „Snažíme se udělat co nejvíce tento týden, protože má na víkend zase spadnout voda. Chceme toho času maximálně využít, a tak sklízíme i za větší vlhkosti. Čím dříve bude úroda pod stodolou, tím lépe," dodal.

Se sklizní začali tento týden také v Troubkách, kde mohli být zemědělci v loňském roce spokojeni – i přes extrémní sucho a tropická vedra byly výnosy dobré – u pšenice sklidili přes 7 tun z hektaru, u ječmene 6,5 tuny.

„Začali jsme hned v pondělí a momentálně jsme v řepce. Kvalita je dobrá a odhadujeme výnos tak 4 tuny z hektaru. U pšenice by to mělo být do 8 tun. Zatím to tedy nevypadá špatně," nastínil agronom Troubecké hospodářské Vladimír Kratochvíl.

Průměrný výnos u řepky předpokládají v Zemědělském družstvu v Kokorách, které patří na Přerovsku k největším. „Obděláváme dva tisíce hektarů, z toho 300 hektarů řepek, 700 hektarů pšenice, 320 hektarů ječmene, máme také něco přes 100 hektarů kukuřice, 40 hektarů máku a zbytek jsou krmné plodiny," upřesnil předseda Zemědělského družstva v Kokorách Vladimír Lichnovský.

Podle jeho slov budou výnosy u řepky průměrné, něco kolem čtyřiceti metráků z hektaru. Po tradičních komoditách – řepce, pšenici a ječmeni se začne kolem 20. srpna sklízet také chmel, na který už netrpělivě čekají pivovarníci.

Zemědělci v Kokorách doufají, že se na ně tento rok konečně usměje štěstí – loňskou úrodu chmele totiž zdecimovalo sucho a šišky byly příliš malé. „Podle prvních odhadů to s chmelem vypadá dobře. Dorostl do výšky asi sedmi metrů a už podruhé zakvétá. Šišky nijak nestrádají, protože popršelo a zatím nebyly ani žádné tropické teploty. Klimatické podmínky pro chmel jsou dobré, a tak tomu budeme držet palce," uzavřel Vladimír Lichnovský.