Magistrát má dnes tři archivy - ve Smetanově, Hranické a Bratrské ulici. Jejich kapacita je ale téměř naplněna.

„Chybí nám hlavně prostory pro spisovnu stavebního úřadu, kam se ukládají dokumentace k domům a stavbám nejen v Přerově a jeho místních částech, ale i obcích, jejichž správním obvodem je náš stavební úřad,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Magistrát musí uchovávat všechny dokumenty, které jsou vyřízené, a jejich původcem jsou jednotlivé odbory.

„Po uplynutí zákonné lhůty jsou některé spisy zlikvidovány a z jiných se stávají archiválie, které předáváme do trvalé úschovy Státnímu okresnímu archivu v Henčlově,“ doplnil Petr Karola z přerovského magistrátu, který má tuto agendu na starosti.

Do lomu ve Veselíčku se nastěhovala technika. Firma Skanska chce odtud vytěžit 100 tisíc tun kamene
Lom ve Veselíčku obsadili těžaři, brzy začnou odstřely

Je to ostuda, konečně jej spraví

Nový archiv vznikne v budově v Jasínkově ulici poblíž dětského hřiště za nákupní galerií, která patří městu. Její zchátralý vzhled dnes mnoha lidem vadí.

„Konečně to tady někdo spraví, vždyť je to ostuda. Ten barák je snad ještě z dob socialismu,“ říká jedna z místních Martina Lindnerová z Přerova.

Objekt byl postaven v roce 1965 a nachází se v uliční zástavbě. Magistrát ho v posledních letech využíval pro odbor školství, ale v současné době slouží pouze jako sklad.

Rekonstrukce přijde na 3 miliony korun, náklady na pořízení pojízdných regálů a vnitřního vybavení 1 milion a dalších 300 tisíc bude stát pořízení projektové dokumentace. 

Celkem 55 ovocných stromů a sedmdesát keřů vysadili Přerované na poli za Hostýnskou ulicí
Nadšenci rozšíří ovocnou stezku Pastviska. Přidáte se?
Přerovská městská policie. Ilustrační foto
Být strážníkem v Přerově? Neláká ani příspěvek 50 tisíc