„Pokazil se mi bojler a byťák ani majitel už mi nic nedá. Měsíčně zaplatím čtyři a půl tisíc nájem a k tomu ještě elektřinu. Za tuto hrůzu," ukazuje Monika Gáborová na špinavé záchodky v chodbě, které společně užívá několik rodin. Představa, že by se o nájemníky ve Škodově ulici i nadále „staral" stávající majitel, Romy doslova děsí.

„Nic pro nás neudělal. Čekáme na náhradní bydlení už pět let a pořád se nic neděje. Platíme třeba za kominíka, kterého jsme ani jednou neviděli. Když se něco pokazí, platíme to ze svého," dodala rozhořčeně jiná mladá žena. Romové si prý nedokážou představit, že by současný stav trval ještě další rok.

Romové to chtějí hnát na vyšší místa

„Chceme, aby město neprodlužovalo smlouvu o vystěhování a demolici s firmou Opera Bohemia. Nechceme v těchto napůl zdemolovaných bytech strávit další zimu," píší Romové v petici. Zastupitelé by podle nich měli přehodnotit situaci a prodloužení smlouvy zamítnout.

„Pět let, které firma měla, bohatě stačí. Pokud zastupitelé zaujmou záporné stanovisko, odvoláme se třeba na Úřad pro národnostní menšiny a Evropský parlament," zdůraznili Romové.

Město prodalo v roce 2007 zchátralé domy ve Škodově ulici za 1,5 milionu korun společnosti Opera Bohemia, která chtěla lokalitu zvelebit a vybudovat v ní multifunkční domy. Podle smlouvy má začít firma s výstavbou v roce 2012, dosud se ale z lokality nepodařilo vystěhovat všechny nájemníky. Z původních více než pěti desítek rodin jich ve Škodově ulici zůstala necelá desítka.

Zamotává se to a zamotává

Radní se ale obávají, že společnost v termínu, který stanovuje smlouva, stavět nezačne.

„Je velký předpoklad, že firma nemá zpracovanou projektovou dokumentaci, ani na územní, ani na stavební povolení," konstatoval v této souvislosti náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Komplikací pro město je, že na pozemcích je nyní zástavní právo ve prospěch firmy Remedies, od níž si společnost půjčila sedm milionů na demolici. Pokud by si v případě nedodržení závazků město podle smlouvy vzalo pozemky zpět, převzalo by je i s dluhy.

„Pokud vypovíme smlouvu a dáme firmě sankci, nedovedu si představit, jak by město přebíralo pozemky, na nichž vázne zástava," dodal Michal Zácha.

Firma Opera Bohemia už před časem slíbila městu, že dokončí alespoň demolici polorozpadlého domu, který nejvíce ohrožuje kolemjdoucí. Objekt ale stále není srovnán se zemí a v místě chybí i pásky, které by ohraničovaly stanoviště.

Co přinese pondělní jednání?

„Na pondělní jednání zastupitelstva jsme pozvali zástupce společnosti Opera Bohemia a budeme chtít, aby se k celé věci vyjádřili. Měl by přijít jak Bohumil Chodil, který byl jednatelem společnosti, tak i jeho nový nástupce Stanislav Lochman," nastínil Michal Zácha, který se prý do té doby nechce k problému vyjadřovat.

„Osudy rodin, které žijí ve Škodově ulici, mi ale nejsou lhostejné a chápu jejich obavy. Stejně tak mi není lhostejná bezpečnost lidí, kteří procházejí polorozbořenou přednádražní čtvrtí. Věc řeším s odpovědnými úředníky, rád bych ale nejdříve k celé věci poskytl informace kolegům v zastupitelstvu," do­dal.

Opozice kritizuje 

Opoziční zastupitelé ze strany Společně pro Přerov prodej Škodovy ulice už delší dobu kritizují.

„Od prvopočátku jsme upozorňovali na nepřijatelnost prodeje bývalých nájemních „drážních domů" ve Škodově ulici za hanebnou cenu 1,5 milionu korun, včetně pozemků," řekl zastupitel Richard Šlechta (SpP).

Zastupitel Vladimír Puchalský (SpP) zase na posledním jednání uvedl, že pohár trpělivosti přetekl a navrhl primátorovi města kvůli neplnění závazků firmou podat trestní oznámení na neznámého pachatele, a to nejméně ze dvou skutků – zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Romové se chystají na zastupitelstvo

Někteří Romové se na pondělní jednání zastupitelů chystají.

„Ať nám řeknou do očí, co s námi bude," vysvětlila to jedna z obyvatelek Škodovy ulice.