Pomocnou ruku nejhůře postiženým místům nabídli dobrovolní hasiči z Přerova, Kojetína, ale také Opatovic, Dřevohostic, Oplocan či obce Skoky.

„Všichni víme, co povodeň znamená. A protože máme s těmito zásahy zkušenosti, nabídli jsme svou pomoc. Od nás z Opatovic jsem nahlásil pět až šest lidí, kteří by do Čech v případě nutnosti odjeli," řekl velitel Sboru dobrovolných hasičů v Opatovicích Martin Matýska. Jednotka v minulých letech pomáhala třeba v zaplaveném Ústí, v Teplicích nad Bečvou nebo Hranicích.

Podle krajské mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové se dobrovolníci, kteří chtějí pomoci postiženým lokalitám v Čechách, můžou stále hlásit. „Je jedno, čím přispějí – zda lidskými silami na úklid nebo vysoušeči či speciální technikou a čerpadly," řekla.

„Všechny nabídky postupně shromažďujeme, a jakmile přijde požadavek z Prahy, budou se tyto síly aktivizovat a posílat do zaplavených oblastí. Potřebovat pomoc budou nejen v hlavním městě, kde už naši hasiči stavěli protipovodňové zábrany, ale na různých místech Čech – zejména ze severu," dodala.

Pomoci chtějí i Troubky

O pomoci postiženým obcím v Čechách už rozhodli také v Troubkách, které na vlastní kůži zažily ničivé povodně v roce 1997 a 2010.

„Naše jednotka o počtu asi patnácti lidí je připravena pomoci. Uvidíme, co bude více nutné, jestli materiální nebo fyzická pomoc. Problém je, že se zatím obce v Čechách stále potýkají se zaplavováním, takže musíme vyčkat. Jakmile voda opadne, může se začít s odčerpáváním vody ze sklepů a ze zatopených domů. Té nabízené pomoci ze strany hasičů je opravdu hodně," řekl starosta Troubek Radek Brázda. Z Přerova vyrazí do Čech také velkokapacitní čerpadlo, které zapůjčilo město.

Situace na Přerovsku

Lidé na Přerovsku vzhlíželi celý den s obavami k obloze a sledovali prognózy meteorologů. Vytrvalý déšť, který sužuje už i Moravu, se ale zatím nepodepsal na zvýšení hladiny toků.

Hladina Bečvy na Přerovsku se zvedla jen asi o půl metru. V Dluhonicích dosáhla v úterý odpoledne úrovně 185 centimetrů, přičemž první povodňový stupeň platí až od 370 centimetrů. Bečva v Teplicích měla kolem 150 centimetrů, do stupně bdělosti jí tedy zbývá více než metr.

„Předpouštíme nádrže Bystřička, Slušovice, Letovice, Boskovice a Koryčany a preventivně jsme opět zvýšili odtok v nádrži Vranov. Všechny naše přehrady ale mají dostatek zásobního prostoru a neočekáváme, že by se situace měla výrazně dramatizovat," řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Starostové obcí na Přerovsku doufají, že se jim tentokrát velká voda vyhne.

„Musíme doufat, že nás nic strašného nečeká. Mírné zvýšení průtoku na Bečvě sice je, ale chtěl bych věřit předpovědím, že by nám nemělo nic hrozit. Má pršet v Jeseníkách i Beskydech, ale srážky by měly postupně ustávat. Krajina u nás naštěstí není srážkami tak nasycená," míní starosta Troubek Radek Brázda.

Situace na Hranicku

Hladiny řek sledují také na Hranicku. Zdejší obyvatelé mají totiž ještě v živé paměti zkušenosti s velkou vodou.

„V noci jsem vesnici objížděl. Pořád prší, půda už je nasáklá, takže to nevypadá úplně nejlépe, na druhou stranu tady zatím žádná hrůza nenastala. Snad nebude pršet intenzivně. Nezbývá, než situaci sledovat," řekl starosta Bělotína Eduard Kavala.

Ten také dodal, že je obec na případnou povodňovou vlnu připravena.

„Máme vyčištěné koryto a jsme případně schopni zajistit náhradní ubytování pro občany ve škole, kulturáku nebo dalších zařízeních. Všude tam funguje sociální zařízení, měli bychom připravené pokrývky a další nezbytnosti," dodal. Místní říčka Luha pořádně pozlobila obyvatele Bělotína hned několikrát. Bělotín zasáhly povodně jak v nechvalně proslulém roce 1997, tak i nedávno – v letech 2009 a 2010.

Připraveni k akci jsou i hraničtí vojáci: Hraničtí vojáci zatím čekají v záloze. K povodním vyrazí, pokud bude třeba