Stejně jako Přerovské dvorky se i akce Zažít město soustředí především do přerovských ulic a kaváren. Lidé se mohou těšit na přednášky, hry, jógu, společnou tvorbu, koncerty a další aktivity. Kdy? V sobotu 11. září.

„Jde nám především o oživení ulic našeho města. Letošní ročník je první, takže doufáme, že se bude líbit a zapojí se do něj hodně lidí,“ řekla jedna z hlavních organizátorek Anna Sypěnová s tím, že veškerý program vytvářejí obyvatelé města a organizace zcela bezplatně a dobrovolně.

CTPark v Hranicích. Ilustrační foto
V Přerově se chystá stavba průmyslového parku, CTP míří na Staré Rybníky

Dvě trasy

Jednodenní festival Zažít město jinak zavede návštěvníky například za historií přerovských vinohradů. Výšlap připravil Klub přátel turistiky a sportu a start je od 7.30 až 9.30 hodin od vinárny Červená kočka.

Pro zájemce jsou připraveny dvě trasy - o délce patnáct nebo třiadvacet kilometrů. Lidé se mohou během dne těšit také na přednášky, jógu a hry. Část programu se odehraje na náměstí Svobody.

Setkání kytaristů u přerovských hradeb. Ilustrační foto
Velké setkání kytaristů rozezní přerovské hradby. Zahrají i Slunečný hrob

Velkou výzvou je tvorba společného koberce zhotoveného vodou ředitelnými barvami ve Wilsonově ulici.

Od 15 do 19 hodin se mohou návštěvníci vypravit do oblíbených přerovských kaváren - sraz je v Pasáži, kde bude vyhrávat hudba.

Do projektu Umění v kavárnách se zapojily kavárny Nebe počká, Cafe42, Kabinet Hvězda, Galerie Realit, Marconi Coffee a Kafé od Holky.

„Milovníci jógy se pak mohou od 17 a 18 hodin zastavit na prostranství za kinem v Hvězda a společně si zacvičit,“ doplnila Anna Sypěnová.

Do prvního ročníku akce Zažít město jinak se zapojila i organizace Člověk v tísni, která připravila v Kojetínské ulici posezení u ohně a promítání po setmění.

Celodenní maraton zakončí prezentační série Pecha Kucha Night v kině Hvězda. Letošním tématem jsou návraty, které v různém pojetí představí deset osobností. Dveře kina jsou otevřeny už od 19.40 hodin a program začíná ve 20.20 hodin.