A ty k Vánocům neodmyslitelně patří. Na Masarykově náměstí v Přerově jsme díky nim ve středu vpodvečer vytvořili jeden velký sbor s více než osmi stovkami zpěváků.

Letošní ročník akce „Česko zpívá koledy“ v Přerově byl výjimečný v tom, že jsme si na pódium pozvali více hostů. O skvělý doprovod se postaral Dětský pěvecký sbor Vocantes pod taktovkou Michala Sabadáše s klavíristou Stanislavem Smočkem.

Po loňské absenci zpěváka Pavla Nováka, jenž kvůli vystoupení na opačném konci republiky chyběl, si s námi tentokrát s chutí zazpíval.

„Koledy patří k našemu národnímu bohatství a jsou něčím, co by si lidé měli umět předávat. Ke koledám vedu i své děti, takže si je doma vždycky o Vánocích zpíváme. Doufám, že i jejich děti budou koledy zpívat, a že se u nás tato tradice udrží,“ řekl Pavel Novák.

Hranice
ANKETA: Vyberte nejkrásnější vánoční strom Olomouckého kraje
Poslední štědrodenní koncert Pavla Nováka na přerovském náměstí v roce 2008 Vlevo syn Pavel
Pavel Novák o štědrodenních koncertech: o letošním i posledním tátově

Primátorova premiéra

Svou premiéru na náměstí si spolu s námi užil i přerovský primátor Petr Měřínský, který na sebe prozradil, že není žádný velký zpěvák. Koledy si ale vždycky rád zazpívá.

„Vánoce si bez koled vůbec nedovedu představit a už odmala jsme si je vždycky pouštěli. Stejně tak to teď děláme i my doma. Myšlenka propojit zpěvem celou republiku je úžasná a jsem rád, že se takový projekt realizuje,“ řekl Petr Měřínský.

Na pódiu nechyběla s redaktory Přerovského a hranického deníku ani autorka kreslených glos v Novém Přerovsku Marie Šestáková - tedy naše „meška,“ která tak trochu vystoupila ze své anonymity. Nejen, že si s námi vždycky s chutí zazpívá, ale na každý ročník přinese i něco na zahřátí. Výtvarný svět reprezentoval už tradičně také přerovský kreslíř Lubomír Dostál.

Pocit sounáležitosti je neopakovatelný

Symboliku propojení měst, ale i těch nejzapadlejších vesniček v republice zpěvem koled oceňuje i moderátor Bohuslav Přidal. Také on patří ke stálicím přerovské akce „Česko zpívá koledy.“

„Je dobře, že se taková tradice vytvořila, protože český národ žije tradicí. Někdo zpívat umí, jiný ne, ale ten pocit sounáležitosti je neopakovatelný,“ vyjádřil své pocity.

On sám má prý ze všeho nejraději koledu Veselé Vánoce, jejíž refrén Vánoce, Vánoce přicházejí se stal už evergreenem.

„Zdeněk Borovec, který tuto skladbu otextoval, si tak díky ní udělal vlastní pomník. Písničku si zpívají od roku 1962 nové a nové generace a koleda přežila až do dnešních dní,“ poznamenal Bohuslav Přidal.

Ilustrační foto.
Prvodárci krve se postarali o přerovský rekord. Přišlo jich pětatřicet

Chvíli se zastavit

Zazpívat si přišla s přáteli také Marie Coufalíková z Přerova.

„Přijeli k nám na návštěvu švagrová se švagrem z Prostějova, a tak jsme jim chtěli ukázat, jak atmosféra na náměstí vypadá. Loni jsem byla také a moc se mi tato akce líbila,“ řekla.

Se svou partnerkou dorazil i Martin Čapík.

„Přišli jsme záměrně na koledy, protože jsme se chtěli na chvíli zastavit uprostřed předvánočního shonu. Přes svátky jsem v práci, tak si to alespoň teď užíváme,“ prozradil.