K požárům od zapálených svíček vyjíždějí hasiči po celý rok. V době adventu a Vánoc ale mnohem častěji. Sice bez jejich zásahu, ale přesto s nepříjemnou vzpomínkou na malý rodinný požár je nyní už ve střehu při zapalování svíček paní Eva, která žije v rodinném domku na Přerovsku.

„Svíčky jsem zapálila ve všech místnostech, vypadalo to krásně. Ani jsem si neuvědomila, jak může být nebezpečné nedomyslet do konce, co by se mohlo stát," vzpomíná. Z jídelny do kuchyně vhodila automaticky utěrku na linku, aniž by se podívala, kam utěrka dopadla.

„Samozřejmě teprve zápach kouře nás postavil do pozoru a běželi jsme hasit, což se naštěstí podařilo. Odnesla to jen část pracovní desky, která shora ohořela. I tak mně to bylo líto, ale zároveň jsem to brala jako varování, že si mám dávat větší pozor," řekla.

Že je třeba mít svíčky pod kontrolou, potvrzují i hasiči.

„Než zapálíme svíčku, měli bychom si uvědomit všechna rizika, která jsou s používáním otevřeného ohně doma spojená. Domovy jsou dnes přeplněné vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je vyrobeno z umělých vláken, které snadno hoří," připomíná mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

66 požárů v prosinci

Jen za loňský prosinec vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji k 66 požárům, 25 jich přitom bylo v domácnostech a obytných domech. A počty požárů od svíček, nejen na adventních věncích, se navyšují.

„Příčina je velmi prostá. Svíčku umístíme kamkoli nás napadne, nemyslíme na žádnou nehořlavou podložku, a po zapálení na ni zapomeneme. Svíčka pak při dohořívání zapálí ubrus, televizi, nábytek, adventní věnec apod.," potvrzuje běžnou praxi předchozího příběhu mluvčí.

Hasiči proto nabádají, na co všechno by se mělo myslet.

„Lidé by měli zejména pečlivě volit místo, na které svíčku položí. Podložka by měla být stabilní a nehořlavá. V této souvislosti stojí za připomenutí, že adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou sloužit jen jako dekorace a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám věnec vzplane, je velké," připomíná.

Pamatujte na dostatečnou vzdálenost od hořlavých předmětů

V rámci prevence by lidé měli svíčku postavit vždy dostatečně daleko od hořlavých předmětů. Svíčky nenechávat u sedaček, záclon, závěsů apod. „Hořící svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru. Totéž platí také pro aromalampy, u kterých může dojít k vyvření hořlaviny na podložku," uvádí dále mluvčí. Zapomínat by se nemělo ani na děti a zvířata, která se v blízkosti svíček pohybují a na uhašení svíček před odchodem z bytu.

Co dělat v případě požáru? Pokud přes všechna bezpečnostní opatření přece jen dojde k požáru, je třeba zachovat chladnou hlavu. Malý požár se můžete pokusit zlikvidovat vlastními silami. V takovém případě je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky. „Např. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou. Pozor však na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny," připomíná mluvčí. „V žádném případě ale nepřeceňujte své síly. Lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte případný požár uhasit za každou cenu sami. Pokud zjistíte, že požár sami nezvládnete, volejte hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112," dodala.