„Mám velkou radost, protože jsme se umístili na přední příčce i přes značnou konkurenci jak v oblasti architektonické, tak historické. Určitě to náš zámek více zviditelní," uvedla kastelánka tovačovského zámku Květa Zajícová.

Zámek, pro který přes léto hlasovalo 462 z celkových 4896 lidí, se díky tomuto umístění v budoucnu dočká propagace během putovní výstavy spojené s kampaní ve vlacích Českých drah.

„Zástupci z Olomouckého kraje nás již ohledně tohoto kontaktovali," doplnila.

V současné době na zámku provádí Státní historický ústav stavebně-historický průzkum opevnění. „Letos jsme po dvou letech zpřístupnili Rytířský a Sněmovní sál, kde byla vymýcena dřevomorka. Otevřena je od července i nová expozice kulečníkového pokoje. Město Tovačov také požádalo o dotaci na rekonstrukci Spanilé věže," dodala.

Renesanční stavba s téměř sto metrovou Spanilou věží patří městu Tovačov od roku 1994. Chloubou zámecké věže je vstupní portál z roku 1492, který je považovaný za nejstarší památku ve střední Evropě.

V loňském roce ve stejné anketě bodoval kromě přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně, hradu Bouzov a Rychlebských stezek i hrad Helfštýn.