Žáků prý rok od roku ubývá, což se odrazilo i na kvalitě přijatých studentů.
„Písemné testy skládají uchazeči o studium ve třech termínech, takže se jim snažíme vyjít maximálně vstříc. Žáci, kteří měli na základní škole samé jedničky, sice testy Scio dělají, ale k jejich výsledkům nepřihlížíme. Budou k nám přijati tak jako tak,“ popsal situaci ředitel prestižního přerovského Gymnázia Jakuba Škody Jan Raška.
Úbytek gymnazistů podle něj souvisí hlavně s klesající populační křivkou a do počtu uchazečů se promítl už v loňském roce.
„Žáků je stále méně, což s sebou nese problém udržení kvality vzdělávání. Na gymnázia se tak často dostanou i méně nadaní studenti, a to není pro zachování úrovně školy dobré,“ soudí Raška.
Gymnázium Jakuba Škody v Přerově otevře od září dvě třídy pro čtyřleté a dvě třídy pro víceleté studium.
Gastronomická si na nezájem nestěžuje
Zatímco gymnázia zápasí s nedostatkem žáků, některé odborně zaměřené školy si na nezájem nemůžou stěžovat.
Jednou z nich je i Střední škola gastronomie a služeb v Přerově s obory cukrář, kuchař nebo kadeřník.
„Hlavním důvodem je dobrá pověst a účast na různých mezinárodních soutěžích. Škola má navíc nadregionální význam, podobné zaměření mají pouze tři v kraji,“ zmínil ředitel Oldřich Baďura.
Ten od září otevře hned jedenáct nových tříd, z nichž každá pojme až třicet žáků.
„Přijmeme na 330 nových studentů,“ upřesnil.
Ředitelé kritizují systém tří podávaných přihlášek.
„Kvůli složitému systému přijímacího řízení, kdy můžou žáci podávat přihlášky na tři školy, je celkový počet přijatých žáků známý až po odevzdání zápisových lístků,“ popsal komplikace třeba ředitel Střední průmyslové školy v Přerově Jan Slezáček.
Podle něj bylo po prvním kole přijímacího řízení na průmyslovou školu přijato na 120 žáků a zatím jsou naplněné čtyři třídy.
„Toto číslo ale není definivní, protože se studenti na poslední chvíli můžou rozhodnout pro jinou školu,“ vysvětlil ředitel.