Zakázku na stavbu Tyršova mostu, který se začal v Přerově stavět v létě roku 2010, získala společnost Skanska.

Vzápětí poté ale průběh výběrového řízení napadly dvě brněnské firmy – Firesta a SDS Exmost. Důvod?

Zatímco první společnost upozorňovala na procesní chyby ve výběrovém řízení, druhá do námitky dokonce uvedla, že losování bylo neobjektivní a mohlo být zmanipulováno.

Případem se letos v únoru zabýval Krajský soud v Brně, který ve svém rozsudku uvedl, že losování, které město použilo při omezení počtu uchazečů, nebylo transparentní.

Město na to vzápětí reagovalo kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už dříve rozhodl, že jsme nepochybili. Proto jsme podali kasační stížnost. Neztotožnili jsme se se závěry Krajského soudu v Brně, který vyslovil pochybnosti o transparentnosti losování. Není sebemenší důvod k obavám z nějaké manipulace," vysvětlovala to již dříve právníčka přerovského magistrátu Jana Hrubá.

Nejvyšší správní soud tento týden ve středu kasační stížnost zamítl a potvrdil únorové rozhodnutí Krajského soudu v Brně.

„Společnost SDS Exmost brojila nejprve u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a posléze u správních soudů proti průběhu losování, kterým došlo k omezení počtu zájemců o zakázku v užším řízení," přiblížila tento případ mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Náramky s magnety při losování?

Konkrétně podle ní firma namítala porušení zásady transparentnosti v důsledku toho, že příprava losovacích kartiček proběhla před aktem losování, losující osoba měla na rukou náramky s přívěšky a jako osudí byla zvolena vysoká, dřevěná, neprůhledná nádoba.

Nebylo tak podle ní vyloučeno, že kartičky byly napuštěny roztokem s mikročástečkami kovu a v náramcích měla losující osoba magnety.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nejprve ve shodě se zadavatelem dospěl k závěru, že tvrzení o manipulaci při losování jsou spekulativní a nepodložená.

„Krajský soud v Brně a posléze i Nejvyšší správní soud naopak v řízení o kasačních stížnostech Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Statutárního města Přerov shledali, že došlo k porušení zásady transparentnosti," řekla mluvčí.

„Samotná manipulace nemusí být prokázána a v konečném důsledku k ní vůbec ani nemusí dojít. Rozhodující je, že popsané skutkové okolnosti mohou skutečně vyvolat pochybnosti o transparentnosti losování," konstatovala Sylva Dostálová.

Přerovští radní popřeli, že by výběrové řízení na stavbu Tyršova mostu bylo nějakým způsobem zmanipulované.

„Výběrové řízení proběhlo zcela transparentně a zajišťovala nám ho externí firma," řekl již dříve v této souvislosti náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS).

Lajtoch: Jsem znechucen

Stejně mluví i přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

"U samotného losování jsem nebyl, nicméně zajišťovala ho pro nás odborná firma, která na žádný nesoulad v losování neupozorňovala. Vše proběhlo podle svědků v pořádku. Každopádně toto losování jsme zvolili právě proto, abychom předešli pochybnostem, že radní někoho svým hlasováním zvýhodnili – a stejně se to opět celé obrátilo proti nám. Přitom šlo o protikorupční praktiku, která v té době byla žádaná. Jsem udiven rozhodnutím soudu, protože jsem si vždy myslel, že soud rozhoduje na základě jasných důkazů, nikoliv dedukcí. Pokud je mi známo, nikdo nedokázal, že by losující měla magnetické náramky a že lístky byly napuštěné nějakým magnetickým roztokem. Celé mi to přijde nemístné a schizofrenní – navíc přispívající k šíření negativní nálady mezi lidmi, kteří po těchto zprávách v médiích už nemohou ani nikomu a ničemu věřit. Jsem tím znechucen," reagoval na to Jiří Lajtoch.

Stavba Tyršova mostu v Přerově byla zahájena v létě roku 2010. 

Autorkou nového přemostění, které nahradilo původní lávku u sokolovny, je architektka Alena Šrámková. Stavba byla slavnostně uvedena do provozu letos v květnu, a to v den výročí konce druhé světové války.