Každý z žadatelů totiž obdrží částku od tří do deseti tisíc korun, za kterou může nakoupit úl, včelstvo, ochranný oděv a další pomůcky.

„Žádost mohli podat včelaři, kteří k 1. lednu tohoto roku nevlastnili žádná včelstva. Jeho cílem je zkvalitnění chovu a zvýšení počtu včel a také takzvané omlazení Českého svazu včelařů (ČSV)," uvedl jednatel přerovského okresního výboru ČSV Petr Zdráhal.

Každým rokem začínají s včelařením další zájemci o toto odvětví. Noví členové tak organizacím snižují věkový průměr.

„Můžu mluvit pouze za hranické včelaře, kterých je 140 a mají průměrný věk okolo šedesáti let. Minulý rok se k nim přidalo deset nových. Ne všichni na dotaci dosáhli, ale je vidět, že zájem mladých stále je," dodal.

Dotace od Olomouckého kraje pokryje včelařům nejnutnější náklady potřebné pro start jejich podnikání, které se v mnoha případech stává celoživotní vášní.

„Nejdražší položka je nákup úlu, který vyjde na zhruba tři tisíce korun. Samotné včelstvo pak vyjde na přibližně patnáct set. Pak je potřeba ještě ochranný oděv s krycím štítem, rukavice a také rozpěrák, kuřák a smetáček," uvedla jedna ze začínajících včelařek s tím, že si chce do začátku pořídit čtyři úly.

Medu je letos méně

Letošní úroda medu byla ovlivněna zejména počasím. Více bylo medu květového, lesního ovšem značně ubylo.

„Tento rok nebyla úroda špatná, jen jí bylo o něco méně než vloni. Hodně se na ní podílelo počasí. Často totiž bylo sucho a málo pršelo," řekl předseda přerovského okresního výboru ČSV František Hošek.

Průměrně chovatelé včel stočí za rok okolo dvaceti kilogramů medu.

„Odhaduji, že včelaři v Přerovském okrese vytočili okolo 15 až 25 kilogramů medu," dodal.

Cena medu se letos navýší ale pouze mírně.

„Vzhledem k tomu, že je ho o něco méně než předchozí rok, tak se dá očekávat její mírné zvýšení," uvedl jednatel přerovských včelařů Petr Zdráhal.

Kromě počasí může být pro včelaře další nepříjemností včelí mor. Na Přerovsku byly v minulosti tři ochranná pásma, kde se šířil, v současné době už je problémová oblast jen v Partutovicích.

„Celkem bylo v letošním roce v okrese čtrnáct stanovišť podezřelých z výskytu včelího moru. Zničeno jich bylo šest s celkovým počtem 33 včelstev," uvedl ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal.

Bývalý přerovský okres má však dle hodnocení svazu bronzovou příčku v léčení infekčních onemocněních včel.

„V republice jsme třetí nejlepší okres v léčení varoázy u včelstev. Léčí se na podzim, například pomocí kyseliny mravenčí, a na jaře se dávají vzorky a vyhodnocuje se," uzavřel včelař František Hošek.