„V časopise Age vyhlásili soutěž, ve které mohl kdokoliv vyrobit srdce a darovat jej někomu. Nám se ve škole nápad moc líbil, a když jsme přemýšleli komu bychom jej darovali, děti si okamžitě vzpomněly na paní Měchurovou, která byla zrovna kvůli svému srdci v nemocnici," uvedla ředitelka Základní a mateřské školy ve Vlkoši Marie Uhlířová.

Dárek děti předaly přesně v den jejích osmasedmdesátých narozenin.

„Bylo to dojemné. Paní ředitelka mě radši předem varovala, aby to se mnou ‚neseklo'," svěřila se Svatoslava Měchurová, která je také kronikářkou obce a padesát let ve Vlkoši vítala občánky. Všechny děti z obce tak zná doslova od plenek.

Žáci s paní Svatoslavou Měchurovou (uprostřed) mají z úspěchu radost

Kolektiv osmi chlapců a tří dívek společně vytvořil létající srdce – srdíčkový balón, v jehož koši jsou ručně psaná přáníčka.

Fotografii spolu s příběhem zaslali žáci do soutěže a v konkurenci deseti a půl tisíc dětí a učitelů uspěli.

Společně pak přebrali v Praze certifikát a k tomu i různé ceny, od finančního příspěvku na výlet po knižní poukázky nebo stavebnici Merkur.

„Paní Měchurová je takovým srdcem Vlkoše, stará se o naše hanácké kroje a kroniku. Bez ní by to byla jen vesnice bez duše," dodala na závěr Marie Uhlířová o ženě, která například během povodní roku 1997 pomáhala s evakuací občanů do školy, a také nosila teplý čaj mužům, kteří pomáhali s pytlováním hráze a poté s obnovou obce.