Radní ale na jednání zastupitelstva, kde se toto téma otevřelo, ujišťovali, že městu nejde o omezení činnosti klubu. Chce prý jen řešit otázku prašnosti.

Přerovský Autoklub má s městem, jež je vlastníkem areálu, podepsanou smlouvu. Jenže radnice chce nyní její podmínky změnit.

Důvodem jsou stížnosti od občanů, kterým vadí zvýšená prašnost.

Klub už v reakci na námitky vedení města omezil tréninky v areálu.

Stěžovatelé by se však i podle zástupců výboru místní části Čekyně dali spočítat na prstech jedné ruky.

Pod petici, již organizují příznivci autokrosu a motokrosu v Přerově, je už tisíc sto podpisů.

Upustťe od nesmyslných perzekucí

Podle předsedy přerovského Autoklubu Karla Kleinera se závodiště dostalo díky evropským soutěžím do povědomí sportovců z celé řady zemí.

„Žádáme, aby vedení města upustilo od nesmyslných perzekucí ze strany městské policie a likvidačních podmínek, chystajících se v novém znění smlouvy o výpůjčce, ale naopak, aby podpořilo činnost zdejšího autoklubu," uvádí se v petici.

Otázku Přerovské rokle otevřeli na svém pondělním zasedání také zastupitelé.

Opoziční politik Michal Zácha (ODS) navrhl usnesení, ve kterém radu žádal, aby našla finanční prostředky na podporu závodiště – a to na vybudování zavlažovacího systému, jenž by prašnost snížil.

Pořízení umělé závlahy by přišlo na tři miliony korun.

Jeho návrh ale nepodpořila většina přítomných.

Oblaka prachu až v Předmostí

Za pořadatele soutěží se postavil i radní Radek Pospíšilík (Za prosperitu). Ten podle svých slov předával o víkendu věnce vítězům na mistrovství republiky.

„Můžu říct, že jsou to srdcaři, mají ruky špinavé od oleje a je to neskutečná dřina a záběr. Všichni pořadatelé to dělají zadarmo. Pokud jim nechceme pomoct, tak jim aspoň neházejme klacky pod nohy," konstatoval.

Radní ale míní, že je prašnost problém. Ne v době, kdy se zde pořádají velké závody, ale ve všedních dnech a o víkendech.

„Jezdí tam čtyřkolky, motorky, kdokoliv, kdo chce. A ta oblaka prachu jsou vidět až v Předmostí. Někdy se kvůli nim nedá projet ani na kole," vylíčila radní Helena Netopilová (SpP).

Její kolega Tomáš Tužín (SpP) chce zase bránit přírodu. Životní prostředí v této části města se totiž podle něj výrazně zhorší po dostavbě dálnice.

„Jestli Přerov ještě něco má, tak je to místy zachovalé okolí. Lidé vyjdou z Předmostí, tam bude dálnice, a když se vzdálí, tak vyjdou na Přerovskou rokli, kde uslyší řev motorů a uvidí oblaka prachu," řekl.

Primátor: Chceme tam kameru

Podle primátora Vladimíra Puchalského (SpP) město s klubem nadále jedná.

„Smlouva o výpůjčce je tak neurčitá, že nestanoví téměř žádná pravidla chování. Nám nezbývá, než si říct: my toto a vy toto. V diskusi s Autoklubem jsme dospěli k tomu, že bychom rádi, aby tam byla kamera, která by monitorovala, kdo tam jezdí a nejezdí," zmínil.

Aréna ale podle něj musí být zachována, protože se zde jezdí motokros už od roku 1953.

„Fámy, které se šíří, jsou naprosto nekorektní. S autoklubem se jedná a bude uzavřena smlouva," uzavřel.