Proti komunistickému režimu bojoval nejen šířením tiskovin - samizdatů nebo výzvy Několik vět, ale získával také lidi ke kritickému postoji proti totalitě. Kromě toho se v sedmdesátých letech zapojil do ozbrojených aktivit, které organizoval proti režimu přerovský disident Vladimír Hučín.

„Bolševik mi zakázal hrát v kapele, protože prý vypadám moc západně a mám dlouhé vlasy. Tím to vlastně celé začalo - o politiku jsem se v té době moc nezajímal, ale vlastně mě k tomu přinutili,“ vzpomněl Petr Hladký, který střídal dělnické profese a pracoval osmadvacet let v teplárně. Dnes je v důchodu.

„Vždy, když bylo nějaké výročí - třeba srpnové okupace - zadrželi mě v práci. Jen málokdy se stalo, že si pro mě nepřijeli,“ vzpomněl na těžké období normalizace.

Den letiště v Bochoři
Den letiště nabídne průlety gripenů i historické stroje

Se smíšenými pocity

Petr Hladký je podle svých slov rád, že se ocenění dočkal, ale přebíral ho prý se smíšenými pocity.

„Komunisté se nám vracejí do vlády a nechtěl bych, aby se tato doba někdy vrátila,“ řekl.

Z Přerova získali už dříve osvědčení účastníků třetího odboje také Ladislav Brázda, Jindřich Havrlant nebo Karel Mayer. Všichni byli napojeni na odbojovou skupinu Vladimíra Hučína, jenž získal statut válečného veterána třetího odboje. Mnozí se však uznání od státu nedožili.

Ministerstvo obrany vydalo ve středu 20. června osvědčení celkem třiatřiceti účastníkům třetího odboje a odporu proti komunismu.

Společně s odznakem a pamětním dekretem je předala v Konferenčním sále Vojenského klubu v Praze 6 ministryně obrany Karla Šlechtová odbojářům či pozůstalým. Slavnostního aktu se zúčastnili také zástupci armády, Archivu bezpečnostních složek a Ústavu pro studium totalitních režimů.

Sošku Scholar, kterou město Přerov každoročně oceňuje nadané žáky základních škol, si ve čtvrtek odneslo čtyřiadvacet dětí. Slavnostní předání ocenění se konalo v Mervartově pamětní síni přerovského zámku.
Nadaní přerovští školáci si odnesli sošku Scholar

Další ocenění

Mezi oceněnými byl i polistopadový ministr vnitra Jan Ruml, Jan Litomiský nebo Ivo Medek. In memoriam jej získal František Rychlík, který vydával brněnskou verzi samizdatového periodika revue Střední Evropa a byl aktivní v rámci Výboru solidarity.

Ministerstvo obrany už vydalo na 1563 osvědčení o účasti v třetím odboji. Z celkového počtu došlých 4951 žádostí o vydání osvědčení ministerstvo rozhodlo v 95 procentech případů.

Podle zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu ministerstvo vyplácí přímým účastníkům třetího odboje jednorázový peněžitý příspěvek ve výši 100 tisíc korun a pozůstalým manželkám či manželům polovinu. Celkem bylo vyplaceno 89,5 milionu přímým účastníkům a 6,7 milionu korun pozůstalým.

Památník masakru na Švédských šancích. Kříž z dílny uměleckého kováře Jiřího Jurdy vysvětil přerovský kaplan.
Kříž na Švédských šancích vysvětil přerovský kaplan