„Končí evropské peníze (ROP), které jsme využívali na běžnou obnovu majetku v rámci Středomoravské nemocniční," informoval v prosinci hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

„Protože tyto peníze už nebudou, dohodli jsme se s provozovatelem, že budeme chtít navýšení nájmu ve stávající smlouvě, tak aby reflektoval potřebu investic. Prostředky budou zpátky investovány do majetku," uvedl s tím, že kromě výše částky se ve smlouvě pro nadcházející roky nájmu nic upravovat nebude.

Středomoravská nemocniční ročně hradí za pronajaté nemovitosti z majetku Olomouckého kraje 28 milionů korun.

„Připravovaný dodatek smlouvy představuje průměrný roční růst o zhruba 1 milionu korun. Dohodu na úpravě nájemní smlouvy a valorizaci nájemného lze chápat jako výraz společné odpovědnosti Olomouckého kraje a skupiny Agel za zdravotní péči, kterou naše společnost pro občany kraje poskytuje," reagoval na sklonku minulého roku předseda představenstva Agelu Ján Dudra.

Podle předsedy představenstva Středomoravské nemocniční Tomáše Uvízla investovala společnost z vlastních zdrojů v nemocnicích v Přerově, Prostějově a Šternberku za 8,5 let svého působení do vybavení 99,1 milionu korun.

V roce 2016 bude největší akcí vybudování nového pracoviště magnetické rezonance v Nemocnici Přerov.

„V plánu je také rekonstrukce oddělení rehabilitace v Nemocnici Prostějov – a pokud dopadnou dobře právě probíhající jednání o vytvoření centra následné intenzivní péče o děti – stane se vybudování tohoto oddělení rovněž investiční akcí roku 2016," informoval Tomáš Uvízl.

Ve šternberské nemocnici začne provozovatel připravovat vybudování nového pavilonu interních oborů.