Na setkání možná nepadla témata, která hýbou regionem. Jednoznačně se ale jedná o problémy, se kterými se lidé denně potýkají. Třeba rozbité chodníky v Macharově ulici vedoucí ke hřbitovu.

„Chodníky jsou ve stavu, že je problém se na nich udržet, i když není námraza. V minulosti se do nich vpravovala kabeláž, poslední kopání bylo kvůli Prioru a bylo slíbeno, že se opraví. Bydlím tam od roku 1975 a kromě kandelábrů (pouliční osvětlení, pozn. red.) se tady nic neopravilo. Do naší ulice se neinvestuje," zmínila seniorka z Přerova.

Skříňky na nádraží?

Na přetřes přišla také absence skříněk v areálu autobusového nádraží.

„Před lety se nádraží opravilo, zastávky jsou pěkné a čekárna dostatečně velká. Není tam ale žádná úschovna nebo skříňky, kde by si člověk mohl nechat věci. Lidé, kteří jedou do Přerova k lékaři, si během čekání na výsledky často nakoupí, a pak musí s taškami pořád chodit. Ne všichni můžeme jezdit auty," podotkla žena z Beňova.

Skříňky v čekárně dříve fungovaly, nebyly ale dostatečně využívány, a tak byly zrušeny. Důvodem mohla být i vysoká cena.

„Zaplatit padesát korun za hodinu mi přijde hodně. Dá se vymyslet systém, aby se mince po vyzvednutí vrátily. Buďte tak laskaví a skříňky obnovte, lidé na to mají právo," dodala.

Zahrádky za nemocnicí

Zmíněny byly také zahrádky pod přerovskou nemocnicí.

„Nechce město přehodnotit prodej zahrádek? Jsme tam 45 let, zakládali jsme to, navezli hlínu, upravovali.

Spousta starousedlíků by si zahrádky ráda odkoupila, ale odradila je cena – pokud si pamatuji, bylo to 230 korun na metr čtvereční," nastínil jeden z návštěvníků.

Ubytovna ve Strojaři

Obavu z ubytování uprchlíků ve Strojaři přiznala další účastnice.

„Česká republika má přijmout na čtyři tisíce uprchlíků. Co když je stát nebo kraj bude chtít ubytovat ve Strojaři?" uvedla. Podle náměstka Pavla Košutka jsou ale její obavy liché. „Objekt vlastníme, město Strojař koupilo a rozhodne, co s ním udělá. Nehrozí, že by zde imigranti bydleli," potvrdil.

Podle primátora Vladimíra Puchalského vedení města náměty zaznamenalo a bude se jimi zabývat. Originální platforma je protikladem veřejných zasedání, kde se ve výřečnosti předhánějí zastupitelé i občané. Pokud budou mít podobné události skutečný dopad na vyřešení problémů občanů, se snad brzy ukáže. (ina)