V loňském roce se během Tříkrálové sbírky vybralo ve městě a okolních třiatřiceti obcích přibližně 675 tisíc korun. Pracovníci oblastní charity odhadují, že letos bude výtěžek přibližně stejný.

„Ještě nám zbývá sečíst deset obcí, například Tovačov, Horní Moštěnici nebo Prosenice. Už teď je ale výsledek potěšující, zatím se vybralo přes 515 tisíc," upřesnila vedoucí přerovské oblastní charity Martin Krejčířová.

V obcích bývají lidé vždy o něco vstřícnější, než v Přerově, a koledníky vítají už ve dveřích. „S vyloženě odmítavými reakcemi jsme se ale během sbírky nesetkali nikde, jen jeden pán poslal děti za arcibiskupem," doplnila.

Štědří ke koledníkům byli podle ní už tradičně na radnici v Přerově, kde do sbírky přispěl jak primátor, tak jeho náměstci. „Příjemně nás ale překvapili i na Městské policii, kde měli pro děti nachystané drobné dárky jako pastelky nebo bonbony," přiblížila.

Štědré Troubky a Nahošovice

Hojně letos přispívali do Tříkrálové sbírky v obcích. Ve většině z nich darovali koledníkům více než v loňském roce.

„Vůbec nejvíce, a to padesát devět tisíc, se vybralo v Troubkách. V přepočtu průměrného výtěžku pak vedou Nahošovice, což je vůbec nejmenší obec, která se ke sbírce připojila. Výtěžek na jednoho obyvatele činí 46 korun," řekla.

Že se ve vesnicích dobročinná sbírka těší velké oblibě, o tom se přesvědčili pracovníci charity v Sušicích. „

Hned poté, co jsme na úřadě rozpečetili kasičky a přepočítali, kolik se vybralo, vyhlásili konečnou částku obecním rozhlasem," vylíčila také Eva Tkadlecová z přerovské charity.

A jak se letos využije výtěžek z Tříkrálové sbírky?

Část peněz půjde na nákup kompenzačních pomůcek pro imobilní klienty, další pak na přímou pomoc rodinám, které se z nejrůznějších důvodů ocitly v nouzi.

„Například pokud dojde k úmrtí v rodině, lidé byli vyplaveni po povodních, nebo je postihla jiná pohroma. Snažíme se finance rozdělit rovnoměrně mezi Přerov i obce," upřesnila Martina Krejčířová. Část prostředků poslouží také na humanitární pomoc v České republice a zahraničí.