Návštěvníci se ale nemusejí obávat toho, že by letos kvůli stavebním úpravám přišli o oblíbené akce pod širým nebem - už 19. května se brány výstaviště otevřou fanouškům Přerovských pivních slavností.

Hotové rozvody, teď přijdou na řadu chodníky

Stavební práce na výstavišti začaly už loni rekonstrukcí hospodářské budovy v jihovýchodní části a budováním inženýrských sítí.

„Máme hotové rozvody vody, elektřiny a kanalizace, které byly v havarijním stavu. Do konce dubna bychom chtěli uvést do původního stavu i asfaltové komunikace a chodníky,“ nastínil správce výstaviště Richard Novosad z firmy WT Wintech.

Nádraží v Přerově
Nádraží v Přerově bude hezčí, modernizace se dočká i Kojetín

Nová hala i s restaurací

Lidé se mohou v budoucnu těšit také na novou multifunkční halu, ve které vznikne zázemí pro kulturní a sportovní akce.

„Postavíme ji na ploše tisíc metrů čtverečních a součástí bude i nová restaurace. Hala je zatím ve fázi projektových příprav a s její výstavbou bychom chtěli začít koncem příštího roku,“ upřesnil.

Rekonstrukce se dočká i stará administrativní budova, ve které má vzniknout nové zahradní centrum a přednáškový sál.

Do modernizace areálu, který je ve značně zchátralém stavu, hodlá firma investovat desítky milionů korun.

Prořezávání staletých lip na Horním náměstí v Přerově. Je to jejich poslední šance na záchranu - letité stromy jsou totiž napadeny infekcí.
Lípy na Horním náměstí prořezali, snaží se je zachránit

O akce lidé nepřijdou

Přestože to v těchto dnech na výstavišti vypadá jako na staveništi, lidé o oblíbené akce letošní sezony nepřijdou. Přerovské pivní slavnosti, které přitáhnou každoročně tisíce návštěvníků, se konají 19. května a hlavními taháky jsou zpěvák Michal Hrůza a kapela Mňága a Žďorp.

„Osmý ročník akce nabídne více než padesát druhů piv z regionálních i mezinárodních pivovarů. Kromě tradičních značek se chceme zaměřit i na produkty minipivovarů,“ upřesnil Jaroslav Urbanec, který tuto akci pravidelně pořádá.

Na Pivních slavnostech vystoupí také přerovské kapely Brixtn a Penzistor, chybět nebudou silácké soutěže, škola čepování piva, rožnění specialit či doprovodný program pro děti.

„Lidé letos nepřijdou ani o tradiční chovatelské výstavy, které se konají v náhradních prostorách, v plánu jsou příměstské tábory, tuning sraz a v září pak Guláš fest,“ uzavřel správce výstaviště Richard Novosad.


První závody v přerovském Chrámu síly Jiřího Tkadlčíka
Závody strongmanů v Přerově ovládl bratr Jirky Tkadlčíka!

Areál přerovského výstaviště byl zbudován v šedesátých letech minulého století a v dobách největší slávy se zde konaly celostátní zemědělské výstavy. Po roce 1989 byl majetek privatizován společností Genoservis a výstaviště dál sloužilo pro pořádání výstav se zaměřením na chovatelství, zemědělství a aukci dobytka. Po roce 2000 dochází k postupnému útlumu a pořádají se zde už jen prodejní akce chovatelů ptactva a některé společensko-kulturní akce. Areál postupně chátrá a po insolvenčním řízení v letech 2015-2016 je rozprodán. Významnou část odkoupila společnost WT Wintech, zbývající plochy a halu získala do svého majetku firma Emos.