První s názvem Sladká dynastie přiblíží historii tradiční cukrářské rodiny Sumů, druhá připomene ojedinělý nález fotografií z přerovského ateliéru Vojtěcha Leftuse, jenž se nacházel v budově dnešní lékárny v Kratochvílově ulici. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 20. října v 17 hodin.

„Výstava Skleněné vzpomínky představí nečekaný nález fotografií z ateliéru Vojtěcha Leftuse, který se kdysi nacházel v Kratochvílově ulici číslo 13. Část skleněných deskových negativů se podařilo zachránit skupince nadšenců z Meopty, a poté proběhlo jejich náročné restaurování," popsala Marta Jandová z Výstavní síně Pasáž.

Právě díky jejich snaze si mohou návštěvníci prohlédnout fotografie z období první poloviny dvacátého století, které vznikly ve fotoateliéru naproti Pasáže, ale i jinde v Přerově.

„Kromě portrétů z ateliéru jsou ale v archivu i fotografie, které byly focené venku, a my vůbec netušíme, kdo na nich je. Byli bychom rádi, kdyby se přišli podívat na výstavu i pamětníci, kteří by na nich mohli poznat sebe nebo své známé," řekla.

Expozice s názvem Sladká dynastie je věnována slavné rodině Miloše Suma – cukráře, ale také výtvarníka a legionáře, od jehož úmrtí letos uplynulo padesát let. „Cukrářská tradice ve městě vznikla před sto šestnácti lety, kdy se jeho pradědeček František přestěhoval z Litomyšle do Přerova," uzavřela Marta Jandová.