Podle mykologa Jiřího Polčáka je letos vystavených druhů méně než v minulých letech. Na vině je téměř letní počasí posledních dní a nedostatek srážek.

„Hub tolik neroste, což způsobilo dlouhotrvající sucho a velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami. Protože chyběly srážky, vystavujeme letos pouze 280 druhů hub. Sbírali jsme je v Beskydech, Hostýnských i Oderských vrších, ale i Jeseníkách,“ řekl mykolog Jiří Polčák s tím, že houbaři přicházeli se svými úlovky na výstavu celý den.

Nejvzdálenější účastník dorazil až ze Šumavy, ale zajímavé druhy přinesli také houbaři z jižní Moravy nebo Valašského Meziříčí.

„Předpokládáme, že budou lidé přicházet i v sobotu, kdy výstava pokračuje,“ odhaduje.

Mezi vystavenými exponáty jsou k vidění jedlé, nejedlé, jedovaté i chráněné houby.

„K nejvzácnějším druhům patří hřib topolový, který byl popsán v Anglii teprve nedávno, a daří se mu výhradně pod topolem. Zajímavý je i hřib Moserův, jenž se u nás vyskytuje pouze na Moravě. Vzácná je i náramkovitka císařská a mnohokrčka dírkovaná. Ze Šumavy sem přivezli další raritu - čirůvku celerovou,“ popsal Jiří Polčák.

Součástí čtyřiadvacátého ročníku výstavy hub jsou i zajímavé přednášky. Ta páteční Roberta Pecháčka byla zasvěcena houbaření Moravské brány, v sobotu má dvě Jiří Polčák.

V 10 hodin zasvětí přítomné do hub Hostýnských vrchů, ve 14 hodin se mohou zájemci těšit na představení chráněných a vzácných hub České republiky.