Problém sehnat o víkendu léky trápil zejména rodiče malých dětí, pro které bylo v případě onemocnění jejich ratolestí jen obtížné sehnat léky. Stěžovali si ale i senioři. Radní proto už před lety jednali o zřízení pohotovostní lékárny v areálu přerovské nemocnice. Bohužel neúspěšně.

„Novou lékárnu vítáme s radostí, protože pacienti už nebudou muset jezdit o víkendech pro léky až do Olomouce," pochvaluje si náměstek primátora statutárního města Přerov Dušan Hluzín (TOP 09). Obdobné už fungují například v Krnově nebo Prostějově a do konce roku se dočkají lékárny s víkendovým provozem i lidé v Hranicích.

Přerovská radnice dotuje každoročně zajištění pohotovostí ze svých zdrojů a přispívá lékárnám částkou padesát tisíc korun, které si mezi sebe rozdělí podle množství služeb. Pohotovostní službu si v Přerově předává celkem deset lékáren.

Lidé si ale můžou léky obstarat pouze u otevřeného okénka pro výdej, a to o nedělích a státních svátcích od 8 do 18 hodin. V sobotu dopoledne jsou v Přerově otevřeny vždy lékárny U Kostela, U Nádraží, Komenského a Alfa.

„Na letošní rok máme pohotovostní služby zajištěny, a zda jim bude příspěvek poskytnut i v příštím roce, záleží hlavně na tom, jak se provoz nové lékárny osvědčí. O poskytnutí dotace se ale bude rozhodovat až v závěru roku," uzavřel mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.