VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výlov v Tovačově je tady! Hradecký rybník zve na rybí dobroty i atrakce

Ochutnávky rybích specialit, atrakce pro děti a především prodej živých ryb. Nejen na to se mohou těšit ti, kteří dorazí v sobotu 21. a neděli 22. října na tradiční výlov Hradeckého rybníku v Tovačově.

20.10.2017
SDÍLEJ:

Výlov Hradeckého rybníka v TovačověFoto: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová a Vojtěch Podušel

V sobotu i v neděli se u rybníka mohou lidé začít scházet od půl deváté ráno a program bude končit v 16 hodin.

Jde o největší akci tohoto druhu na Moravě, na kterou každoročně míří tisíce lidí.

Navzdory suchému létu rybáři očekávají hojnou úrodu.

„Letos bylo trochu méně vody a bylo teplo, ale nechceme si nijak stěžovat. I tak to byl pro nás lehce nadprůměrný rok, dalo by se říct. Ceny ryb zvyšovat nebudeme, pouze zpracování lehce zdraží. Protože když to děláte profesionálně, tak to chce opravdu pečlivou práci a zabere to nějaký čas,“ řekl vedoucí Rybářství Tovačov Jiří Zahradníček.

Kromě kaprů bude na výlovu ke koupi například tolstolobik nebo z dravých ryb candát a štika.

„Počítáme, že bychom za tenhle víkend měli vylovit takových přibližně šest set metráků a sto metráků už jsme vylovili průběžně během podzimu,“ dodal Zahradníček.

Amur, candát i štika

„Výlovem chceme lidem přiblížit rybářskou práci, která bývá náročná. Není možné se spoléhat na techniku, jsme odkázáni na ruční práci. V tomto období se loví každoročně, je to příprava na Vánoce,“ vysvětlil tovačovský rybář.

Část ryb tak poputuje na štědrovečerní večeři, část se spotřebuje ještě do Vánoc. Ryby ale také poslouží pro zarybnění revíru Českého rybářského svazu.

„Vylovené ryby půjdou na jižní Moravu, ale i do Ostravy,“ doplnil Jiří Zahradníček.

V tuto dobu je hlavní lovenou rybou z osmdesáti procent kapr. Rybáři chovají také tolstolobiky, amury, ale i štiky, candáty či sumce. Z nabídky si tak jistě vyberou i náročnější zákazníci.

Netradiční úpravy ryb

Horké léto se na počtu ryb neodrazilo.

„Kde byl dostatek vody, tak vedra ani tak neškodila. Teplo je pro chov ryb dobré, ale musí to být v rozumné míře. Například v letošním roce bylo hodně tropických nocí, v krajních částech rybníka tak už nebylo vhodné prostředí pro ryby. Máme ale také několik hlubokých rybníků – tam jsou produkce velmi dobré,“ podotkl Jiří Zahradníček.

Kromě ukázky práce rybářů, budou i v letošním roce připraveny rybí dobroty.

„Chceme lidem ukázat, že lze ryby upravit i netradičně. Podle odborníků by měla být ryba zahrnuta do jídelníčku častěji, ne pouze na Vánoce,“ řekl Jiří Zahradníček. Cena ryb se zvedat nebude, zůstane zhruba stejná.

Výlov má tradici

Hradecký rybník byl obnovený v roce 1955, od té doby se zde výlovy pořádají.

„Slavnostní výlovy se dělali ve stejné míře, jako dnes. Pak se s nimi v 80. letech přestalo, protože to nemělo takový ohlas. Když jsem nastoupil, tak zde proběhlo pět – šest výlovů naprosto v tichosti, přes týden. V devadesátém roce se slavnostní akce obnovila až do podoby, kterou známe dnes,“ uzavřel Jiří Zahradníček.

Na veřejnosti hojně navštěvovaný výlov mohou zájemci z Kojetína vyrazit zvláštním vlakem, který bude Kroměřížská dráha v tyto dny tradičně vypravovat.

„Letošní říjnové vlaky budou vedeny některou z legendárních ‘Zamračených‘, tedy lokomotivou, která byla řadu let úkazem i na kojetínském nádraží. Cestující si budou moci vychutnat její nezaměnitelný bublavý zvuk,“ prozradil Rostislav Kolmačka ze sdružení Kroměřížská dráha, které vlaky vypravuje.

Soupravu vlaku bude tvořit souprava historických vozů, kde bude plno místa pro kočárky i tašky s rybami. 

Jízdní řád zvláštních vlaků na tovačovský výlov

Na výlov Hradeckého rybníku v Tovačově mohou jet lidé speciálně vypraveným vlakem z Kojetína

(job, jon)

Autor: Redakce

20.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 21 000 Kč

Stavební a provozní elektrikáři Provozní elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce: , opravy a revize eklektických zařízení, , Požadujeme:, SOU v oboru elektro, Obor: Elektro, vyhláška č. 50/1978 , , Nabízíme:, Příspěvek na stravování, 5 týdnů dovolené, příspěvek na péči o zdraví, příspěvek na penzijní připojištění, výhodné volání i pro rodinné příslušníky, měsíční a roční odměny za hospodářský výsledek., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: alena.okacova@precheza.cz. Pracoviště: Precheza a.s., nábř. Dr. Edvarda Beneše, č.p. 1170, 750 02 Přerov 2. Informace: Alena Okáčová, .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 14 900 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní smlouvu možno prodloužit na dobu neurčitou. Výše platu bude stanovena dle platových tabulek., , Požadujeme:, Kuchařka vyučena v oboru s praxí min. 10 let., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: skola.polkovice@email.cz. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola polkovice, příspěvková organizace, 751 44 Polkovice. Informace: Leona Indráková, +420 581 768 048.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč

Prodavači textilu, obuvi a kožené galanterie Asistent/ka prodeje. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na 1 rok s možností prodloužení., , Požadujeme:, proaktivní prodej; obchodního ducha; vztah k módnímu oblečení; spolehlivost,zodpovědnost a pracovitost; reprezentativní vzhled; sofistikované vystupování; praxe v prodeji oděvů., , Nabízíme:, zaměstnanecké benefity., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) včetně průvodního dopisu a fotografie na email: hrastyleshoes@seznam.cz., Pokud Vás nebudeme kontaktovat v průběhu 14-ti dnů od přijetí Vašeho životopisu, byla v prvním kole výběrového řízení dána přednost jinému uchazeči.. Pracoviště: Cosabella s.r.o. - pracoviště hranice, Masarykovo náměstí, č.p. 89, 753 01 Hranice 1. Informace: Hana Hradečná, .

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocní dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Náplň práce:, pomocné práce ve strojírenské výrobě, fyzicky namáhavá práce., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: smel1974@mail.ru;, - telefonicky na čísle 777 176 888 - pan Iuri Caisin., , Místo výkonu práce: Iuri Caisin, Měrovice nad Hanou 230, 752 01 Kojetín.. Pracoviště: Iuri caisin - pracoviště měrovice nad hanou, 752 01 Kojetín. Informace: Iuri Caisin, +420 777 176 888.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Festivalu vojenské historie na Helfštýně
26

Helfštýn se o víkendu proměnil ve velký vojenský tábor. Podívejte se

Videosouhrn 19. května 2018

Slovanská epopej v Brně a proč už nepotřebujeme žádné další zákony: videa dne

Zlatý sen se rozplynul. Čeští inline hokejisté budou v Přerově bojovat o bronz

Pouze dva týmy v historii mistrovství světa v inline hokeji kategorie Masters v minulosti slavily zisk zlatých medailí. Šestkrát Česká republika, dvakrát Francie.

Přerov udělil čestné občanství Paulu Rausnitzovi

Dámy a pánové, přichází Paul Rausnitz. Při těchto slovech všichni hosté slavnostního ceremoniálu v Mervartově pamětní síni zámku vstali ze svých židlí a sálem se ozval spontánní potlesk.

Zase do plavek. O víkendu se vrátí slunce, po něm i letní teploty

Hřejivé slunce mezi mraky, ale někde možná i přeháňky čekají o víkendu Olomoucký kraj.

Sobíšky lákají na Májovou ochutnávku vín

Pěstování vinné révy, a také výroba vína byla ve středověku součástí života lidí na Přerovsku. Nalézt však dnes na Přerovsku větší vinohrad, tak jako na jižní Moravě, se zdá být pro některé utopií, přesto takové místo existuje. Už z dálky lze totiž spatřit ze silnice směrem od Buku velký vinohrad v Sobíškách, kde se také v sobotu 19. května od 16 hodin uskuteční již třetí ročník Májové ochutnávky vín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT