Návštěvnicky atraktivní akce se uskuteční v sobotu 20. a v neděli 21. října v době od 8.30 do 16.30 hodin.

„Problémem letošního léta byl nedostatek vody v důsledku tropických veder. Hospodařili jsme pouze na šedesáti procentech celkového objemu, rybám scházel kyslík a nemohli jsme ani přikrmovat. Na vyšší ekonomické výdělky to tedy není, téměř všude se loví pod plán,“ líčí Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.

Podle něj naštěstí nedošlo k žádnému hromadnému úhynu.

„Postihly nás pouze lokální úhyny násad štik, candátů a bílých ryb,“ dodává.

Zatímco v minulých letech skončilo v sítích mistrů Petrova cechu 600 až 650 metráků ryb, letošní rok bude patřit k těm hubeným.

„Když uděláme kolem 550 metráků, tak budeme rádi. Ryb bude dostatek, ale zřejmě budou trochu menší,“ odhaduje Jiří Zahradníček. Ani nepřízeň počasí by se ale neměla promítnout do ceny za kilo kapra na štědrovečerní tabuli.

„Budeme se snažit udržet cenu na přijatelné úrovni, srovnatelné s loňským rokem. Kolem sto korun za kilo kapra bychom si měli udržet,“ soudí.

Provoz na ulici Velké Novosady
Obyvatelé ulice Velké Novosady: Kvůli hluku nemůžeme spát

Rybí polévka i hranolky

Tradiční výlov Hradeckého rybníka v Tovačově je zejména pro rodiny s malými dětmi atraktivní podívanou a každoročně přiláká tisíce návštěvníků ze širokého okolí - od Olomouce až po Kroměříž.

„Začínáme vždy o několik dní dříve s přípravou stánků, v pátek se chystá loviště a připravují linky a stroje na nakládání ryb,“ vysvětluje Jiří Zahradníček.

Už v 8.30 hodin se mohou zájemci podívat na zatahování sítí, ale i samotný výlov, třídění ryb a jejich nakládání.

Hlavní chovanou rybou je tradičně kapr, ale v sítích rybářů končí i tolstolobici, amuři, candáti a štiky. K mání je také pstruh, který je velmi žádaný.

Návštěvníky čekají stánky s občerstvením, ve kterých si mohou pochutnat na nejrůznějších specialitách - včetně rybí polévky nebo oblíbených rybích hranolek. Dětem bude pomáhat lovit ryby vodník a k dobré pohodě přispěje i hudba kapely Šediváci.

Radar v Lýskách
Radary v Přerově splnily účel, řidiči se krotí