Slavnostní výlov Hradeckého rybníka je tradičním obřadem, který do Tovačova každoročně přiláká tisíce lidí. Stejné to bylo i letos. Možnost pozorovat při práci mistry Petrova cechu je jedním z důvodů, proč na tuto oblíbenou akci míří hlavně rodiny s dětmi. Na hrázi čeká děti vodník, který jim vysvětluje, co práce rybářů obnáší.

„Výlov začíná sháňkou ryby, pak následuje třídění a odvoz do sádek, kde přečká až do Vánoc. Doufáme, že bude letos ryb hodně, protože léto bylo horké. Uvidíme, jestli jim v takovém vedru chutnalo," líčil vodník, který se nechal s ratolestmi na památku vyfotografovat.

Rybáři vytahovali podběráky z vody nejen kapry, amury a tolstolobiky, ale také dravé ryby – candáty, štiky a sumce. „Počasí tohoto léta se na výlovku podepsalo, možná, že bude průměrný kolem 600 metráků, ale čekali jsme přece jen něco lepšího. Nejvíce je kaprů, ale ti nejsou moc velcí – největší váží tak kolem čtyř kilogramů," přiblížil Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.

Důvodem nízké váhy kaprů je, že přes léto kvůli vedrům a dlouhotrvajícímu suchu příliš nenabrali na váze. „Trpěli kyslíkovým deficitem a nebylo možné je krmit," vysvětlil. Šupináči podle něj putují zčásti na vánoční trh, něco se prodá přímo u stánků a zbytek je určen jednotlivým rybářským svazům.

„Bavili jsme se o tom, jestli si tady už koupíme kapra na Vánoce, ale podle mě je to příliš brzy. Když se dá na mrazák, ztratí tu správnou chuť. Jsme tady po dvou letech a počasí je docela fajn na to, že je půlka října," pochvaloval si třeba Vlastimil Suchý z Prostějova, který přijel na výlov s manželkou a dcerou.

Návštěvníky lákají především stánky s rybími specialitami. I to je důvod, proč do Tovačova každoročně míří lidé ze širokého okolí – například Olomouce, Přerova, Prostějova, ale i vzdálenějších mís­t.

„Teď jsme si dali smaženého kapra, rybí hranolky a uzeného jsme ještě neochutnali. Já osobně mám nejradši smaženého kapra, to je klasika a je opravdu výborný," svěřila se Stanislava Žádníková z Čekyně.

Někteří by ale uvítali stánků více. „Přijela jsem za dcerou na víkend do Přerova. Protože se mi na výlovu před dvěma lety líbilo, vyrazili jsme i tentokrát. Stánků bylo ale letos o něco méně než v minulých letech, zřejmě kvůli počasí. Dali jsme si kapří hranolky a uzený sýr," podotkla Oldřiška Foltová z Ostravice. O příjemnou náladu během výlovu se postarala přerovská skupina Šediváci.