Mnozí provozovatelé restaurací v Přerově se snaží přežít nelehkou dobu tak, že nabízejí výdej obědů z okénka. Někteří rozvážejí jídlo seniorům domů.

„Naštěstí se podařilo zachovat závodní stravování pro zaměstnance pivovaru Zubr, a proto můžeme připravit obědy alespoň pro ně. Výdej obědů máme každý den v době od 10 do 14 hodin,“ řekl provozovatel přerovské restaurace Pivovar Luděk Schmidt. Restaurace informovala o vydávání pokrmů přes okno prostřednictvím Facebooku.

„Obědy průběžně vydáváme a uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet. Denně vaříme tak sto třicet až sto čtyřicet jídel a lidé mají na výběr ze dvou druhů. Menu denně aktualizujeme na našem webu. I tak budeme v obrovské ztrátě - jen těch deset dní, kdy nebudeme moci normálně fungovat, pro nás obratově znamená propad o 300 tisíc. Musíme zaplatit energie a odvody za lidi nám taky nikdo neodpustí,“ pokrčil rameny.

Ilustrační foto.
Nová opatření v Přerově: autobusy zdarma a omezený provoz úřadu

Rozvoz z bistra

Bistro „Modrák“ na Žerotínově náměstí v Přerově, do kterého si navykla chodit především starší generace, nabízí rozvoz jídel domů - stačí jen kontaktovat telefon 581 201 150.

„Buď nabízíme rozvoz důchodcům, kteří si u nás tuto službu objednají, nebo vydáváme obědy z okénka. Zakoupili jsme stroj a přímo v naší provozovně balíme jídlo do krabiček,“ řekl majitel Jaroslav Urbanec.

Lidé jsou ale podle jeho slov opatrní a někteří obědy na poslední chvíli ruší.

„Zejména senioři jsou celou situací vyplašení. Normálně vaříme tak šest set jídel, teď je to mnohem méně. Lidé si můžou vybrat z nabídky čtyř druhů meníček - objednávky na rozvoz přijímáme v době od 6 do 12 hodin,“ řekl.

Policisté střeží vjezd do uzavřené Litovle
V kraji potvrdili dalších šest nakažených, všichni na Uničovsku

"Meníčko" i z jídelního lístku

Jídlo přes okno vydávají i v restauraci na nádvoří U Bukáčků ve Wilsonově ulici.

„Otevřeli jsme část francouzského okna a zájemci si můžou kromě chodů, které jsou v nabídce menu, objednat i oběd z normálního jídelního lístku. Pokud na to budeme mít v kuchyni suroviny, uvaříme ho,“ shrnula provozovatelka restaurace Pavla Tadic´ová.

Objednávky obědů přijímají U Bukáčků na telefonu 722 128 165.

„Kromě jídla u nás dostanou zájemci i kafe s sebou nebo jiné nápoje. Vše, co je možné vydat,“ dodala.

Výdejní okénko bude denně otevřené od 11 hodin a prodávat se bude podle aktuálního zájmu.

V době karantény dodržujte hygienické i morální pravidla.
Jak správně nakupovat v době karantény: dodržujte desatero zásad