„Těsně před termínem podání nabídek přišel rozklad od firmy Dopravní a logistická. Ta rozporovala hodnotící kritéria a hlavně počet ekologických autobusů, které musí prokázat, aby mohla provozovat městskou hromadnou dopravu v Přerově," uvedl náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS).

„Jednali jsme o tom i s ministerstvem, jestli můžeme některé z připomínek vyhovět. Nakonec jsme ale do rady předložili materiál s tím, že námitkám nevyhovíme a budeme dál pokračovat ve výběrovém řízení tak, jak bylo zadáno," zmínil.

Město se tak sice vystavuje riziku, že firma podá podnět k antimonopolnímu úřadu, ale na počtu ekologických autobusů trvá. Dopravce by se měl prokázat zhruba čtyřmi desítkami autobusů, které budou jezdit na alternativní zdroj. Společnost ale požadovala, aby jich bylo méně.

Výběrové řízení na nového provozovatele MHD je s ohledem na rozsah služby, kterou má poskytovat, velmi náročné. Přepravce bude totiž zajišťovat provoz městské hromadné dopravy deset let, a to od 1. prosince 2013 až do 30. listopadu 2023. Předpokládaný objem zakázky je 250 milionů korun.

Radní musejí postupovat podle zákona o veřejné službě, protože se jedná o nadnárodní zakázku.

„Soutěž byla z toho důvodu rok předem zveřejněna ve věstníku Evropské unie," upřesnil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Bezbariérovost a vybavení?

Kromě požadavků na ekologické nízkopodlažní autobusy město zajímá i to, jestli budou vozy nového dopravce bezbariérové, a jaké mají vybavení.

„Například, zda jsou v nich umístěny elektronické informační panely, které upozorňují cestující na další zastávku, jak je zajištěn komfort a bezpečnost pasažérů či poskytování informací. Důležité je i stáří autobusů," dodal.

Městskou hromadnou dopravu zajišťovala v Přerově od roku 2009 společnost SAD Trnava. Před dvěma lety ale přepravce městu nečekaně vypověděl smlouvu. Důvodem bylo to, že slovenská firma neměla jako zahraniční dopravce povolení od ministerstva dopravy na provozování MHD v České republice.

Smlouvu nakonec získala na přechodnou dobu dvou let dceřiná společnost firmy Dopravní a logistická. Té ale vyprší lhůta letos – 30. listopadu. Radní by proto chtěli uzavřít smlouvu s novým dopravcem nejpozději v září nebo v říjnu.

SOUVISEJÍCÍ: Přerov vybere nového dopravce a rád by všechny autobusy ekologické