„Změna se dotkne okrsku číslo 12, který v minulosti sídlil v budově Střední živnostenské školy v Palackého ulici, a pak také okrsku číslo 13 a 14. Ten se dříve nacházel v prostorách Obchodní akademie. Tyto tři okrsky se přesunou do budovy Základní školy B. Němcové v Přerově,“ uvedl Pavel Šlesinger, vedoucí oddělení spisové služby a voleb magistrátu.

Také voliči, kteří byli zvyklí vhodit svůj hlas do urny v prostorách budovy Gymnázia Jakuba Škody, najdou tentokrát zavřené dveře.

„Tento okrsek číslo 27, kam chodí volit lidé z ulic Čechova, Husova, náměstí Svobody, Škodova a Havlíčkova, se přemístí do budovy magistrátu ve Smetanově ulici 7,“ upřesnil.

Důvodem těchto změn je, že volby dříve probíhaly v budovách, které patří kraji.

„Přesunuli jsme je do objektů, jež jsou v majetku města, což je pro nás jednodušší při zajišťování příprav,“ vysvětlil. U zbývajících okrsků nedošlo k žádným změnám.

Rondely v centru Přerova jsou po opravě už průjezdné
Sláva! Rondely v Přerově už jsou průjezdné

S přenosnou urnou

Staří a nemocní lidé mají možnost obrátit se na členy okrskových komisí, aby je navštívili v domácnostech s přenosnou urnou, pokud jim jejich zdravotní stav neumožňuje dostavit se k volbám.

„Občané to mohou nahlásit v průběhu voleb buď na magistrát, nebo se obrátit přímo na členy komisí v okrsku, pod který spadají,“ zmínil.

Autobus přerovské MHD. Ilustrační foto
Přerov vyhrál spor s bývalým dopravcem

Občanka narychlo

V budově magistrátu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově, kde se vyřizují občanské průkazy, bude během obou volebních dnů nepřetržitá služba. Pokud tedy někdo na poslední chvíli zjistí, že má propadlou občanku, může si v pátek 20. října v době od 14 do 22 hodin a v sobotu 21. října od 8 do 14 hodin vyřídit novou.

„Služba je zajištěna pro případ, že by občan potřeboval k uplatnění svého volebního práva vystavit občanský průkaz bez strojově čitelných údajů. Za jeho vystavení se neplatí správní poplatek a je potřeba doložit dva kusy fotografií, odpovídající současné podobě občana. Lidé na místě předloží neplatný průkaz a v případě jeho ztráty jsou povinni prokázat totožnost buď rodným listem, nebo řidičským průkazem,“ vysvětlil Pavel Šlesinger.

Aby nepromarnili svůj hlas ti, kteří v Přerově nemají trvalý pobyt, mohou si vyřídit voličský průkaz.

„Písemně tak mohli učinit do pátku, teď už mohou žádat jen osobně, a to do 18. října, čtyř hodin odpoledne,“ podotkl. Například pacienti nemocnic se měli možnost do 13. října nahlásit do takzvaného zvláštního seznamu voličů.

Protikuřácký zákon vyhnal cigarety z hospod na ulici. Ilustrační foto
Hospody bez kouře? Méně hostů a tržeb, hodnotí na Přerovsku

Přípravy finišují

Přípravy na dvoudenní volební klání v těchto dnech finišují.

„Nejvíce práce jsme měli minulý týden. Teď tiskneme seznamy voličů a v pátek od 12 hodin začneme chystat místnosti tak, aby mohly volby přesně ve 14 hodin vypuknout,“ řekl.

Místnosti se otevřou v pátek 20. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 21. října od 8 do 14 hodin.
Odhad je, že budou výsledky sečteny nejpozději do sedmi hodin večer.

„Protože mohou lidé uplatnit preferenční hlasy, může trvat sčítání o něco déle. Na druhou stranu ale nejsou zdvojené volby, například se senátními, takže by to mohlo jít docela rychle,“ odhaduje.

Ilustrační foto
Rokytnice chce změnit trasu D55. Ta už se ale chystá na stavební povolení