Žalobu na neznámého pachatele podalo kvůli pěti poničeným reklamním áčkům místní sdružení přerovské TOP 09. Ta rozmístila stojany s tvářemi svých kandidátů poblíž silnic, aby je řidiči nemohli minout.

„Když jsme vyjeli s prvními áčky, byla hned rozbitá – například na rondelu na třídě 17. listopadu nebo křižovatce u Vsadska. Protože škoda přesáhla 25 tisíc korun, nahlásili jsme věc na policii a podali trestní oznámení," vysvětlil lídr přerovské TOP 09 Ivo Lausch.

Stranu prý ale vandalské činy neznechutily.

„Je to pro nás jen důkaz, že děláme věci dobře. Na nových poutačích se tedy objeví text „Nás nic nezastaví", což je i vzkaz těmto vandalům," dodal.

Všechno je už oblepené

Bez úhony zatím zůstávají plakátovací plochy ve městě, které jsou doslova oblepeny seznamy kandidátů stran a hnutí. K jejich ničení nebo přelepování ale naštěstí nedochází.

„Většinu plakátů politických stran a hnutí jsme vylepili a příští týden půjde ven zbytek. Je pravda, že poptávka po plakátovacích válcích i dalších plochách je v Přerově obrovská. Už prakticky není kam lepit, protože je všechno obsazené," nastínil David Holas z Kulturních a informačních služeb města Přerova, které tyto služby zajišťují.

Výpady na internetu

Političtí rivalové, kteří letos bojují o ovládnutí přerovské radnice a křesla v zastupitelstvu, se vzájemně nijak nešetří. A došlo už i na vzájemné výpady, které se odehrávají převážně na internetu.

Některým vadí i takové věci, jako třeba umístění reklamních plachet na budovách v centru města. Trnem v oku se stal třeba poutač s tvářemi politiků z opoziční strany Společně pro Přerov na jedné z budov na náměstí T. G. Masaryka. Proč?

Strana, dlouhodobě upozorňující na předražené zakázky města, totiž umístila reklamní plachtu na budovu, jejímž vlastníkem je Přerovská stavební společnost. Tedy firma, která figuruje v údajné korupční kauze.

„Výpady vůči naší kampani jsme zaznamenali a některé útoky na internetu jsou téměř infantilní. Náměstí je pro nás ale klíčové místo a umístění našeho poutače nemá žádné jiné pozadí," vysvětlil Jiří Kohout ze strany Společně pro Přerov.

Nešťastné slogany

Lidé, které jsme oslovili v ulicích města, tváře politiků na billboardech a poutačích spíše obtěžují.

„Je toho moc, na náměstí jsou na těch nejškaredších budovách. Jsem zvědavý, jestli je po volbách konečně někdo spraví," řekl jeden z kolemjdoucích.

„Slogany některých stran jsou opravdu nešťastně zvolené a někdy až úsměvné. Třeba Přerov potřebuje osobnosti, které něco dokázaly. Takže toho, kdo nic nedokázal, Přerov nepotřebuje? Trochu se mě to jako voliče dotklo," svěřila se matka dvou dětí Dagmar R. z Přerova.