Přípravy na komunální a senátní volby jsou v plném proudu a zatím je – s výjimkou vyhrocené kampaně – neprovázejí problémy.

Z kandidátní listiny odstoupila pouze zástupkyně Nezávislých v obci Čelechovice.

„Svou žádost o stažení z listiny podala před pár dny Ivana Jurníková ze strany Nezávislí kandidáti obce Čelechovice. Kandidátka je postavena na devět lidí a do zastupitelstva se jich volí sedm. Situaci to tedy nijak nezkomplikovalo," řekl starosta Čelechovic na Přerovsku Zbyněk Pochyla.

Na Přerovsku se bude volit v celkem 207 okrscích. Nejvíce, tedy 51, je jich v Přerově, v Hranicích 20, v Lipníku 11 a v Kojetíně 8.

„Lidé se nemusejí obávat žádných změn, volební místnosti jsou na stejných místech jako obvykle," zmínil Jaroslav Sláma, vedoucí odboru vnitřní správy přerovského magistrátu.

Druhé kolo senátorek za dva týdny

Podle něj už by měli mít v tuto chvíli všichni lidé v Přerově ve schránkách hlasovací lístky.

„Distribuci zajišťuje Česká pošta a úterý je posledním dnem, dokdy je může roznést," doplnil.

Zatímco obyvatelé některých částí Přerova je obdrželi v předstihu, na jiné se dostalo teprve tento týden.

Volby do zastupitelstva a Senátu se uskuteční v pátek 10. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 11. října od 8 do 14 hodin.

„Pokud v prvním kole voleb do Senátu nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, uskuteční se druhé ve stejných časech ve dnech 17. a 18. října," upřesnil Jaroslav Sláma.

Služba pro výměnu občanek

Opozdilci s prošlým občanským průkazem budou mít i tentokrát možnost vyřídit si jej v době konání voleb.

„Na pracovišti občanských průkazů magistrátu, které je v budově na náměstí T. G. Masaryka 16, bude zajištěna služba pro případ, že by lidé potřebovali průkaz vystavit," řekl.

Voličské průkazy se vydávají jen pro volby do Senátu.

Lidé ale můžou uplatnit své právo jen v obvodu č. 63, tedy ve většině obcí Olomouckého kraje a v obcích Heřmanice u Oder, Heřmánky, Jakubčovice nad Odrou, Jeseník nad Odrou, Luboměř, Mankovice, Odry, Spálov, Starý Jičín, Suchdol nad Odrou a Vražné v okrese Nový Jičín.

„O průkaz mohou lidé žádat osobně na ohlašovně pobytu přerovského magistrátu v Bratrské ulici 34, a to do 8. října 16 hodin," doplnil.

Pokud bude volič požadovat vydání průkazu pro první i druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky, budou mu vydány dva.

V nemocnici hlasovat nelze

Ve volbách do zastupitelstev obcí mohou lidé přijít k urnám pouze v místě trvalého pobytu a ve stanoveném okrsku, průkazy jim tedy nebudou vydávány.

Hlasovat do zastupitelstev obcí tedy není možné ani v nemocnici nebo zařízení sociálních služeb, pokud zde lidé nemají trvalý pobyt.

Lidé v Přerově si budou moci vybrat své favority z celkem jedenácti stran a hnutí.

Kandidátů, kteří se budou ucházet o křeslo v Senátu, je pět.

„Předpokládáme, že by mohly být výsledky klání známy v sobotu kolem 20 až 22 hodiny. Senátní volby jsou většinou sečteny rychle, složitější ale bude vyhodnocování výsledků voleb do zastupitelstev, protože se musejí sečíst hlasy pro jednotlivé kandidáty," zmínil.