Přípravy na krajské klání jsou na Přerovsku v plném proudu – starostové obcí chystají volební místnosti, technické detaily dolaďují i okrskové komise.

Krajské volby se uskuteční v pátek 7. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 8. října od 8 do 14 hodin. V Přerově se bude volit v jednapadesáti okrscích.

„Okrskové volební komise už zasedaly a zvolily své předsedy a místopředsedy. Tento týden by měli lidé prostřednictvím České pošty dostat do schránek hlasovací lístky," popsal přípravy Pavel Šlesinger, vedoucí oddělení spisové služby a voleb přerovského magistrátu.

Lidé zamíří k volebním urnám na obvyklá místa, umístění okrsků je tedy stejné jako v minulosti. „Někde se pouze změní místnosti, například na Střední škole gastronomie a služeb se bude tentokrát volit v patře. Na Základní škole Za mlýnem zase lidé budou procházet stavbou, protože zde probíhají práce," upřesnil.

Podle něj je možné hlasovat na voličské průkazy, ale pouze na území Olomouckého kraje. Lidé, kteří tedy na víkend vyrazí třeba na chalupu, mohou vhodit svůj hlas kandidátům v nejbližší obci – pokud je v našem kraji.

Staří lidé mohou volit i doma

O vydání voličského průkazu mohou zájemci žádat na ohlašovně pobytu přerovského magistrátu v Bratrské ulici 34, a to až do uzavření stálého seznamu, tedy 5. října, čtyř hodin odpoledne.

Zejména k seniorům se zdravotními problémy nebo vážně nemocným lidem mohou přijít komisaři s přenosnými urnami až domů. „Už nás kvůli tomu kontaktovala asi desítka lidí, ale ten největší nápor žádostí očekáváme až příští týden," zmínil Pavel Šlesinger.

Odtrhli se od Libavé, budou poprvé volit v samostatné obci

Přípravy na volby v těchto dnech vrcholí také na Hranicku. „Míváme šedesát okrsků, ale od letošního roku je jich jednašedesát – přibyla totiž nová obec Luboměř pod Strážnou, která se osamostatnila. V samotných Hranicích je dvacet volebních místností," shrnul vedoucí odboru vnitřních věcí Městského úřadu v Hranicích Petr Mynář.

V Luboměři pod Strážnou se konají volby po dlouhé době v režii obce – k 1. lednu letošního roku se totiž odtrhla od Libavé. „Krajské volby u nás probíhaly i před vyčleněním z vojenského prostoru, ale organizoval je Újezdní úřad na Libavé. Teď je chystáme my – volit se bude na obecním úřadě, kde je čtyřčlenná komise, složená z místních lidí," vysvětlila starostka Anežka Nevřelová.

Výraznou účast ale v obci se sto pěti obyvateli neočekává. „Voličů je tak devadesát, stálých kolem třiceti. Nevím, jak k tomu přistoupí, je pravda, že nám kraj poskytl dotaci na nákup techniky, tak si někteří třeba volby vezmou k srdci," řekla.

Výsledky už v sobotu vpodvečer

Výsledky krajského klání budou podle odhadů známy už v sobotu vpodvečer. „Očekáváme tak třicetiprocentní účast, takže bychom měli být hotovi poměrně rychle. Statistika u nás bude mít deset přebíracích pracovišť a dvě zpracovatelská. Poslední okrsek by se tedy mohl předávat kolem sedmé hodiny večer," soudí Pavel Šlesinger z přerovského magistrátu.

„Záleží, jak rychle to půjde okrskovým komisím. Krajské volby zrovna nepatří k těm s nejvyšší volební účastí," doplnil rovněž Petr Mynář z hranického úřadu. Na Přerovsku se navíc sčítají jen hlasy pro kandidáty do krajského zastupitelstva, senátní volby se zde nekonají.

Předvolební kampaň v těchto dnech vrcholí a politici se doslova předhánějí v tom, který z nich bude více vidět. Konají se mítinky na náměstích, koncerty a další akce. Některé politické strany už ale upozorňují na to, že kampaň neprobíhá podle pravidel fair play.

„Tradiční a zavedené strany se chovají férově, ale noví spravedliví si neberou servítky a jedou speciálně po nás. Přelepují naše plakáty a to, co bylo před týdnem, dávno neplatí. Za posledních patnáct let jsem takovou hrůzu nezažil, nejhorší je situace na Hranicku, Lipnicku a Soběchlebsku," postěžoval si třeba předseda krajského výboru KSČM Josef Nekl.

Petra Poláková-Uvírová, Iva Najďonovová