Vojáci vyšli po deváté hodině z kasáren a následně se shromáždili na náměstí, kde už na ně lidé čekali.

Došlo i k několika proslovům. Ujal se ho i i starosta města Jiří Kudláček, který připomněl události z válečného období a také nastínil určitou paralelu mezi tehdejším stavem a dnešním ohrožením ze strany islámských složek.

Dominik Beran se dvěma kamarády zachránili život mladému řidiči.
Hranický student s kamarády zachránil život řidiči

Pamětní medaile

„Dnes jsme měli na nástupu i kolegy zahraničních armád, protože dnešním dnem končí cvičení Screener 2017, které jsme organizovali. Byli tady z Polska, Slovenska a Spojených států,“ řekl velitel brigády Pavel Lipka.

V rámci akce se rozdalo i několik pamětních medailí.

„Předali jsme medaile šestnácti příslušníkům 7. mechanizované brigády a dvěma dalším příslušníkům, dodal velitel. Pamětní medaili dostal i Vlastimil Mach, který provozuje hranickou televizi. Obdržel ji za dlouhodobou spolupráci při propagaci a rozvoji brigády ve vztahu k veřejnosti.

„S armádou spolupracuju od roku 2006 a podařilo se mi vyjet na dvě mise do Kosova a na čtyři do Afghánistánu. Z obou míst vznikly dokumenty. Já jsem s těmi vojáky jedl, společně jsme spali, vyjížděli do terénu. Zažil jsem i dva nebo tři raketové útoky,“ sdělil Vlastimil Mach.

Ilustrační foto
Hranice chystají obchvat, přes trať zřejmě postaví most

Vzpomněli na padlé

Ke konci slavnostního nástupu se vzpomnělo na vojáky, kteří padli na misích, a uctilo minutou ticha. Poté muzikanti zahráli národní hymnu a vojáci se postupně začali ubírat směrem ke kasárnám.