„Profil v Dluhonicích pozorujeme už od roku 1931. Podle našich propočtů protékalo tímto profilem po dobu dvaasedmdesáti let více vody než dnes.

Přestože je jaro, sníh odtává a řeky by měly být vysoko, Bečva je na třiceti procentech dlouhodobého měsíčního průtoku. Není to dobrá indicie pro to, jak by se mohla situace dál vyvíjet,“ zmínil.

Pro Přerovsko, které sužují často přívalové deště a v posledních letech se jím několikrát prohnaly povodně, je to trochu paradox.

„Nacházíme se v období takzvaných hydrologických extrémů, kdy se sucho střídá s obdobím dešťů. Ani prudké lijáky by ale za této situace nepomohly. Když déšť dopadne na vyprahlou půdu, má voda tendenci odtéct. Potřebovali bychom dlouhodobější a trvalý déšť, který byl dokázal nasytit půdu,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Změna ve Wurmově ulici! Je jednosměrná

Ryby nestrádají

Ryby naštěstí nedostatek vody v řece Bečvě nepociťují.

„Pro ryby je i teď vody dost, horší je to létě, kdy ve vedrech trpí kyslíkovým deficitem. Musím zaklepat na pařez, na kterém teď sedím, že jsme měli na revírech během této zimy, i když hodně mrzlo, nulové ztráty. Škody nám napáchaly jen vydry,“ řekl Alexandr Majer z přerovské pobočky Českého svazu rybářů.

Vodohospodáři odhadují ke 20. březnu celkové množství vody ve sněhové pokrývce v Povodí Moravy a Dyje na 24,1 milionu metrů krychlových. V první polovině února přitom činily zásoby vody ve sněhu na 730 milionů metrů krychlových.

Aktuálně tedy v povodí zbývají necelá čtyři procenta zásob vody ve sněhu z celkového množství. 

ČTĚTE TAKÉ: Ve Škodově ulici zbourají poslední domy