Jedním z důvodů, proč se událost ve Vlkoši nekonala, byl vysoký nájem v místní sokolovně.

„Letos jsem si myslel, že to ani nezorganizuji, neměl jsem chuť a ve Vlkoši nevycházeli vstříc. Chodily mi ale emaily s dotazy od lidí, až jsem nakonec souhlasil," vysvětlil pořadatel Oldřich Nesvatba.

„Starosta ve Věžkách projevil o akci zájem a vyšel nám maximálně vstříc," doplnil. Nesvatba také nastínil, že v budoucnu by se výstava a ochutnávka domácích pálenek mohla konat i jinde, nabídky má z Přerova i z Kojetína.Vlkošská baňka 2014

Přípravu, která běžně trvá půl toku, stihl v rekordním čase tří týdnů.

„Počítám s tím, že to nebude tak velké a nepřijde tolik lidí. Je méně vzorků. Ale je mi milejší to dělat někde, kde se cítím dobře a kde je pohoda," přiznal otevřeně.

Lidé dodali celkem 214 vzorků, což je o více než polovinu méně než v loňském roce. Absolutním vítězem se stal Petr Slančík z Vlkoše, překvapivě se svou jabkovicí.

Uspěl v Beňově i ve Vlkoši

Dobrým výsledkem za loňskou sezonu se může pochlubit Josef Černý z Beňova, který získal celkově druhé místo ve Vlkoši za svou třešňovici. Před více než měsícem se umístil s pálenkou z rynglí i v Beňově.

„Pálím už přes čtyřicet let, jak jsem přišel z vojny. Otec mě brával s sebou do Lipové, tak jsem to odkoukal. Pak už jsem se o ovoce staral sám. Pálím každoročně, někdy je toho pochopitelně více, někdy méně," řekl.

Loni vypálil ze sedmi druhů ovoce, mezi nimi nechyběly hrušky, jablka, trnky, durancie ale i hrozny.Vlkošská baňka 2014

Letošní sezonu Josef Černý nevidí optimisticky. „Prohlížel jsem stromy a není to nic moc. Třešně už krásně kvetly, pak přišla zima. Konce zčernaly a spadly," dodal.

U zrodu koštů ve Vlkoši i v Beňově stál František Sečka. „Zkušenost s pořádáním jsem přebral z Radějova, kde jsme s kamarádem před čtvrt stoletím pořádali košt vína," doplnil s vysvětlením, že princip lehce upravil.

Akce se okoukala?

V Pavlovicích letos tradiční slivkošt zrušili. Podle Františka Sečky má na tom svůj podíl i metanolová aféra.

„Košty to poškodilo, lidé pak začali mít strach. Z tohoto pohledu se jedná samozřejmě o problematickou událost – je to výstava a degustace, ale zahrnuje samozřejmě i prodej alkoholu," vysvětlil.

Problémy s pořádáním se na Vlkošské baňce výrazně podepsaly.

„Vlkoš byl první liga, teď bych to přirovnal spíše k menšímu krajskému přeboru. Lidi už to tak nebaví, okoukalo se," uzavřel František Sečka. Podle něj se vrcholných ročníků účastnilo až šest stovek lidí. Návštěvnost ve Věžkách byla podstatně menší. 

Nove Přerovsko - videoobrázek