Košt pálenek si získává mezi pěstiteli stále více příznivců, jak ukázala i jejich rekordní účast. Zatímco ještě loni se vystavovatelé pochlubili 294 vzorky pálenek, tentokrát se jich sešlo na 418.

„Z toho bylo 360 ovocných destilátů, 48 likérů a 10 medovin,“ upřesnil pořadatel vyhlášené akce Oldřich Nesvadba z Pěstitelské pálenice ve Vlkoši. Košt už podle něj dávno překročil hranice přerovského regionu a do boje o nejlepší pálenku se zapojili i zájemci ze vzdálenějšího o­kolí.

„V soutěži máme kromě místních také vzorky z Hulína, Holešova, Kroměříže, Chropyně, Prostějova a nebo Radějova,“ vyjmenoval. Destiláty hodnotí dvanáct tříčlenných degustačních komisí, které v prvním kole vyberou nejlepších dvacet procent vzorků. V tom druhém se pak určí vítězné pořadí.

Pěstitelé většinou zasílali vzorky tradičních pálenek ze švestek, hrušek, meruněk a nebo jablek, lidé ale mohli ochutnat i raritu soutěže – a to destilát z oskeruše.

„To je naše specialita, protože mnozí ani pořádně nevědí, co to vlastně je, “ poznamenal pořadatel.

Vůbec nejlepší pálenku ze švestek měl letos Karel Němec z Němčic u Holešova, který získal absolutní prvenství v soutěži a jeho vzorek slivovice se stal šampionem čtvrtého ročníku Vlkošské baňky.

„Hodně záleží na tom, jestli je ovoce zdravé. Zásada je dělat slivovici ze zralého ovoce bez cukru, aby nechytla pachuť. Nejdůležitější pro kvalitu je ale kvas,“ sdělil své dlouholeté zkušenosti Karel Němec.

V kategorii hruškovice obstál nejlépe Dalibor Javorský z Vlkoše a barvy místních uhájila také Vlasta Kroupová s nejlahodnější meruňkovicí.