„Máme už rozsáhlou studii na výstavbu chodníků, které budou celkem asi půl kilometru dlouhé," ukazuje na složku s dokumentací starosta Vlkoše Miroslav Kroupa.

Přes Vlkoš, ale i sousední Bochoř projede denně množství kamionů, které se vyhýbají placeným úsekům na trase ze Zlína. To trápí zejména obyvatele obce, kteří podél cesty žijí.

„Je to opravdu problém. Chodím touto cestou pravidelně a nerad bych skončil sražený někde v příkopě," řekl pan Josef, který si nepřál uvést příjmení. „Ničím jiným než chodníky to nevyřešíme. Trasa je, žel, pro tuto dopravu předurčena," vysvětlil starosta Kroupa.

Připomněl, že už před třiceti lety se mosty přes řeku Moštěnku přizpůsobily nadměrným nákladům, které jezdily z Přerovských strojíren.

„My na to teď doplácíme," postěžoval si starosta. Obec dá za vybudování jednoho metru chodníku více než tisíc korun. Problém je v tom, že dotací na chodníky moc není a jaké možnosti přinese obcím nové programové období, zatím nikdo neví.

„Patrně budeme muset stavět po etapách. Příští rok už bychom určitě chtěli začít," dodal Miroslav Kroupa s tím, že obec nemůže nyní stavět z vlastních zdrojů, neboť splácí investice, jimiž se zabývala v předchozích dvou letech.