Nástěnka Klubu angažovaných nestraníků se na rohový dům naproti Gymnázia Jakuba Škody přestěhovala v devadesátých letech a v pravidelných intervalech zvedala tlak stoupencům bývalého režimu.

Proslavila se třeba zveřejňováním fotografií bývalých příslušníků Státní bezpečnosti, členů Lidových milicí nebo prokurátorů, kteří se před listopadem 1989 podíleli na politických procesech.

Koncem devadesátých let se v Přerově dokonce konala soutěž o to, kdo na nástěnce pozná nejvíce bývalých estébáků.

Setkání organizované spolkem Milion chvilek pro demokracii na Masarykovo náměstí v Přerově. Ilustrační foto
Milion chvilek chystá protest na Masarykově náměstí

Ocel a pancéřované sklo

„Už od začátku byly na vitrínu podnikány útoky a celkem jsme jich za tu dobu zaregistrovali skoro padesát. Někdy docházelo jen k pomalování a zneprůhlednění vitríny barvou, výkaly a jinými hmotami, ale často se jednalo i o rozbití skleněné výplně,“ popsal předseda přerovské pobočky Konfederace politických vězňů a válečný veterán třetího odboje Vladimír Hučín.

Kvůli opakovanému poškozování nástěnky se rozhodl předseda zdejšího Klubu angažovaných nestraníků Jaroslav Bezděk vyrobit vitrínu z tak pevného materiálu, aby ji nikdo nerozbil.

„Je z ocele, takže kdyby ji chtěl někdo zničit, tak jedině s pomocí rozbrušovačky. Chrání ji také pancéřované sklo. Chodili jsme opakovaně ke sklenářům, a proto je vyrobená z takového materiálu, který by podobným útokům odolal,“ vylíčil Jaroslav Bezděk.

Vizualizace dálnice D1 u Přerova - záběr z videoprezentace ŘSD
ŘSD zaplatí za další propagaci D1 u Přerova. Demagogie, protestují Děti Země

"Politika v tom není, byla bych i ostřejší"

Za odstraněním vitríny není podle majitelky domu Kateřiny Nitschové, jejíž rodina byla za komunistů perzekvována, politika.

„Nebylo to obnovované a vitrína byla ve špatném stavu. Bohužel jsem měla i děkované telefonáty od příznivců starých pořádků, kteří nepochopili pravý důvod toho, proč jsme vitrínu sundali. Nástěnku jsme neodstranili z politických důvodů, s komunisty si moje rodina užila své. Řekla jsem jim, že jsem s jejím obsahem vždy souhlasila, a kdybych do toho mohla mluvit, volila bych ještě ostřejší výrazy,“ řekla Kateřina Nitschová.

Vitrína Klubu angažovaných nestraníků se přestěhuje do Vinohradské ulice v Praze. „Majitel objektu s tím souhlasí, ale její instalování bude ještě chvíli trvat. Proces už jsme ale nastartovali a plánujeme, že její instalování bohatě zdokumentujeme. Objeví se možná i na sociálních sítích v přímém přenosu,“ řekl Bohuslav Hamáček z Klubu angažovaných nestraníků.

Transport vitríny z Přerova do Prahy byl podle něj poměrně náročný.

„Měli jsme co dělat, abychom ji ve dvou naložili do auta. Váží totiž asi padesát kilo a má rozměry 120 x 85 centimetrů,“ upřesnil.

Podle Jaroslava Bezděka, čestného předsedy Klubu angažovaných nestraníků, je načasování odstranění vitríny nešťastné.

„Je to možná jen spekulace, ale udivuje mě, že jsme ji museli odstranit těsně před kauzou Vrbětice. Aspoň, že zůstane zachována, i když bude v Praze,“ uzavřel.