Soutěžící byli rozděleni podle věku do čtyř kategorií. Se svým zlatem v hrdle se utkali mladí zpěváci od první do třetí třídy, druhou kategorii obsadily děti ze čtvrtých až šestých tříd, další pak od sedmé do deváté třídy a poslední skupina patřila studentům.

„Myslím si že v těch menších kategoriích byl o soutěž menší zájem, možná se děti zbytečně bojí, nejsme tak přísní a hodnotíme je podle věku. Nejsilnější byli pěvci od sedmé třídy, tam jsme museli kategorie rozdělit, protože nám bylo líto dětí, které byly šikovné. Vybrat z osmnácti jenom tři, to byl pro nás těžký oříšek,“ uvedla předsedkyně poroty Jana Labašová, učitelka hudby na hranické Základní umělecké škole a autorka dvou muzikálů.

Letošní ročník Pop noty, kterou tradičně pořádá Základní a mateřská škola Drahotuše, se pěveckými talenty jen hemžil.

Pětičlenná porota složená z hudebních profesionálu se zapotila ještě před samotným vyvrcholením soutěže. Podle jejich slov vybrat dvanáct finalistů nebylo vůbec jednoduché.

„Letos jsou děti úchvatné, perfektní. Ta úroveň je určitě stoupající. Je vidět, že děti mají o muziku obrovský zájem. Tím pádem pro nás práce, jako porotců, byla velice náročná, někdy jsme se lišili jenom o bod. Jen kvůli regulím soutěže jsme bohužel nemohli poslat do finále více soutěžících,“ popsal Jan Wolf, který do poroty Pop noty nezasedl poprvé.

Z úst mladých zpěváků zazněly songy Michala Davida, Marie Rottrové, kapely Olympik i zesnulého přerovského zpěváka Pavla Nováka. Z jeho písničkou Nádherná vyhrál ve třetí kategorii Martin Stehlík, který si pro vítězství dojel až z Fulneku.

Své želízko v ohni měli v nedělním finále Pop noty i žáci z 3. A z hranické Základní školy Struhlovsko. Spolužáka Adama Vinklárka přišla podpořit asi polovina třídy. Na fandění se řádně připravili a do prostor Zámeckého klubu dorazili vyzbrojeni transparenty s nápisem Adam je 1.

„Adamovi přišla držet palce skoro půlka spolužáků. Fandění jsme nacvičovali ve třídě, tak doufáme, že vyhraje,“ popsala přípravy třídní učitelka Dana Haluzíková.

Adam je rozhodně nezklamal a jedničkou se v kategorii nejmladších s písničkou Děti ráje opravdu stal. Vítězkou kategorie čtvrtých až šestých tříd se stala s písničkou od Marie Rottrové Nikola Huňová.

Štěstí přálo i osmnáctiletému Honzovi z Přerova, který se utkal ve čtvrté kategorii s dvěma dívkami také z Přerova. Fandit mu přijeli kamarádi i jeho slečna.

„Přihlásil mě učitel ze zpěvu, tak jsem jel. Postup do finále mě potěšil, tak uvidíme,“ řekl s úsměvem ještě před vystoupením Jan Tomešek.

Budoucí hvězdy doprovázel na klávesy hranický hudebník Luděk Svoboda.

„Úroveň soutěžích je opravdu stoupající. Jsou zde vesměs děti, které se Pop noty již zúčastnili. Právě na nich je vidět ten posun,“ zhodnotil pěvce moderátor a hudební producent Radek Kňura.

Celé nedělní odpoledne vládla v Zámeckém klubu velice přátelská atmosféra. Na závěr se pak celá porota rozloučila se všemi písní z jiné pěvecké soutěže Příběh nekončí.