Medaile vyšly přesně na čas.

"Pět minut po patnácté hodině jsme vydali medaili číslo 1854, což byl konečný počet pro letošní rok. Větší množství jsme nevyráběli, protože jsme neměli žádnou jistotu, že budeme moci akci vůbec dělat," sdělil Deníku Vladimír Grézl za spolupořádající turisty z Lutína.

Letošní výšlap se konal po dvouleté pauze, kdy loňský ročník zrušil covid. Právě před dvěma lety padl absolutní návštěvnický rekord v celé historii, kdy se na vrcholu oficiálně zaregistrovalo 4510 turistů.

"My jsme s překonáním rekordu vůbec nepočítali. Jsme rádi, že lidé přišli a bavili se. Z důvodu mimořádně teplého počasí, se na vrcholu letos zdržovali delší dobu, než je obvyklé. Dávali si punč, guláš nebo si opékali špekáčky," popisoval Vladimír Grézl.

Tradiční novoroční výstup na Čekyňský kopec zdolaly první den nového roku stovky lidí.
Novoroční výstup na Čekyňský kopec zdolalo sedm stovek lidí i v blátě

Pokecat, potřást si rukou a nadýchat se čerstvého vzduchu. Takový důvod měla většina těch, kteří se oblíbenou kótu vydali.

"Je to zde fajn. Chodíme každý rok, loni sice nebyl guláš a pivo, ale oheň hořel a lidí bylo taky dost," smál se Pavel z Prostějova, jeden z tradičních účastníků.

Koničtí turisté v plné síle. Každoročně se jedna z nejpočetnějších skupin rekrutuje z Konice.

"Letos je nás dvacet. Obdobně jako v minulých letech volíme různé cesty nahoru i dolů. Jedno máme společné a to je cesta vláčkem po trati z Prostějova směrem na Chornici," smála se pod rozhlednou Eva Antlová, předsedkyně Klubu českých turistů z Konice.

Ilustrační foto
Prvním narozeným Prostějovanem roku je chlapeček Mikuláš

Gulášek, špekáčky a focení

Nadstandardní atmosféru provázející oblíbený výšlap vyšperkoval přímo na vrcholu špičkový jelení gulášek nebo plápolající oheň lákající k opékání špekáčků. Atrakcí pro děti je i možnost společného focení s Kosířanem nebo medvědem.

"Neboj se, nechej se vyfotit. To není medvěd, ale převlečený chlap," dodávala odvahu svému potomkovi jedna z mnoha přítomných maminek.

Novoroční výstup na Kosíř spoluorganizují SDH Slatinky a odbor turistiky TJ Sigma Lutín.