Prostory malého muzea nabízejí kromě typických velikonočních dekorací i specifické a vtipné doplňky k dotvoření atmosféry jarních svátků. „Výstavy budou vždy takto tematicky zaměřené. Například na řemesla, hry a hračky, další tradice v obci," uvedla autorka výstavy Stanislava Čočková.

Rekonstruované prostory obecní budovy se během pěti měsíců proměnily k nepoznání. Muzeum Záhoří postavila obec z peněz evropského Programu rozvoje venkova Leader. Získala asi půl milionovou dotaci.

„Dlouho jsme si nevěděli rady s nevyužitým a chátrajícím objektem, který je součástí budovy, kde sídlí i pohostinství. A o muzeu jsme už déle uvažovali, protože pravidelně v obci pořádáme výstavy, které se vztahují k historii a tradicím obce. Jen vhodné prostory nám k tomu zatím chyběly," vysvětlil starosta obce Tomáš Šulák.

Proč ve Veselíčku otevřeli právě muzeum Záhoří?

„I když se na některých mapách této národopisné oblasti Veselíčko neobjevuje, přesto se k ní hlásíme. A podle etnografů je právě sounáležitost s určitým regionem v současné době pravým ukazatelem, kam obec patří," uvedl starosta.

K této sounáležitosti přispěl ve vesnici zejména folklorní národopisný soubor, který v obci působil v padesátých letech minulého století. Na jeho slavnou éru už sice žádný další spolek nenavázal, přesto se některé tradice dosud drží.

„Například májkování je u nás stále velmi populárním zvykem. Děvčátka s májky chodí na Smrtnou neděli koledovat, májky jim vyrábí místní ženy," uvedla Stanislava Čočková, která je zároveň ředitelkou místní mateřinky, kde se stále drží tradice folklorních lidových písní a tanců v krojích.

Autor: Eva Lehnertová