„Obě výstavy jsou pohledově přístupné po celý prosinec. Prodej výrobků centra Spolusetkávání jsme zahájili v pondělí a potrvá až do pátku 3. prosince, a to v době od 10 do 17 hodin,“ přiblížila Lada Galová, vedoucí Galerie města. Smyslem vánoční výstavy Spolusetkávání je podpořit neziskovou organizaci, představit výrobky z dílen denního stacionáře a hlavně umožnit prodej drobných dárkových předmětů.

Přerov po kritice obyvatel města upravil světelnou výzdobu vánočního stromu.
Kaktus nebo okurka. Po vlně kritiky změnil vánoční strom v Přerově vzhled

Centrum Spolusetkávání pořádalo adventní výstavu v bývalé prodejně Emos téměř dvacet let.

„Jsme rádi, že tradice nebude zpřetrhána. Navíc jsme si po dohodě s Galerií města troufli instalovat ve výlohách i malou prezentaci drobného umění z našich dílen,“ přiblížila ředitelka přerovského denního stacionáře Spolusetkávání Hana Ryšánková.

Návštěvníci si mohou na výstavě zakoupit drobné výrobky klientů - andílky, betlémy z keramiky, textilní tašky, batůžky a kapsičky, hedvábné šály, šátky, dárkové kartičky a přání, ale také proutěné košíky, ošatky a demižony, skleněné a keramické hrníčky, lahve nebo svícny. Nově stacionář nabízí i výrobky z modrotisku - polštáře, tašky, obrázky nebo záložky.

„S centrem Spolusetkávání nespolupracujeme poprvé a už před dvěma lety jsme v rámci vánočního prodeje uměleckých děl nabízeli ve vitrínách na Horním náměstí drobné rukodělné výrobky klientů. Tehdy šlo převážně o dekorované sklo, mozaiková zrcadla nebo ošatky z pedigu,“ doplnila Lada Galová.

Na návsi v Dřevohosticích už jsou rozestavěny sochy velkého figurálního betlému, 30. listopadu 2021.
Náměstí v Dřevohosticích zdobí velký figurální betlém. Občas neznalé poplete

Druhou část výstavy v bývalém Emosu tvoří práce výtvarníka Stanislava Miky.

„Jedná se o malou ochutnávku velkých zvonů a výstava je zároveň pozvánkou do expozice zvonařského umění rodiny Dytrychových v galerii na Horním náměstí. V prostorách Emosu jsou k vidění dřevorytiny a reliéfy a volili jsme hlavně výtvarná díla s vánoční tematikou, jako je třeba Betlém nebo Ježíš na kříži. Stanislav Mika je dvorním výtvarníkem reliéfů a ornamentů pro formy na zvony brodecké dílny Dytrychových,“ uzavřela vedoucí galerie.