„Je to dáno dnešní dobou. Lidé tráví víc času v práci, věnují se třeba podnikání či jiným aktivitám a na pečení už jim nezbývá tolik času,“ vysvětlila Jarmila Tiefenbachová, spolumajitelka jedné z přerovských pekáren, kde začali s pečením cukroví minulý týden.

Zákazníci tam mají možnost objednat si krabice s dvěma a půl až čtyřmi a půl kilogramy cukroví. Kolekce obsahuje dvaadvacet druhů cukrovinek.

„Jedná se o tradiční vánoční cukroví, kde nechybí například vanilkové rohlíčky, linecké slepované marmeládou, ale třeba i roláda a řez. Vyrábíme dokonce cukroví i pro diabetiky,“ upřesnila Tiefenbachová.

S pečením vánočního cukroví na objednávky začali v těchto dnech také žáci ze Střední školy gastronomie a služeb v Přerově. „Objednávek už ale máme tolik, že další nepřijímáme. Více zákazníků bychom z kapacitních důvodů nemohli uspokojit,“ řekla mistrová oboru cukrář Petra Vránová.

Lidé dávají přednost ručně vyráběnému cukroví. O kupované, zvláště z hypermarketů, nemají příliš zájem. „Už několik let si nechávám napéct u jedné cukrářky z vesnice. V marketu bych si cukroví nikdy nekoupila. Takové cukroví nebývá chutné, obsahuje levné tuky a vůbec nevoní. O jeho kvalitě dost pochybuji,“ řekla jedna žena z Přerova.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z PŘEROVSKA

Moje PřerovskoSportKulturaPodnikáníČerná kronika