„Nic to pro mě neznamená, svátek zamilovaných je přeci první máj – o tom psal už Mácha. Valentýn je zbytečně čokoládový a komerční," řekl čtyřiadvacetiletý Radek Odložilík.

„Normálně ho moc neslavím, je to jen americký marketingový tah, ale letos ho slavit budu, protože je to dobrý tip, jak někoho pozvat na rande. Romantičtější, a taky u nás tradičnější, mi přijde první máj. Taky se říká, že na jaro se zapalují všem lýtka, všechno kvete, ptáci zpívají, což je přirozenější než teď v zimě, kdy si najednou všichni uvědomí, jak se milují," shoduje se v názoru na svátek zamilovaných i čtyřiadvacetiletá Jana Dlabačová.

Slouží svátek jen k reklamním účelům?

Tradice obdarovávání svých milovaných květinou, přáníčkem, sladkostí či jinou drobností na den 14. února pochází z anglosaského prostředí. I přes to, že do Evropy se svátek šíří již několik let, stále je vnímán jako „cizí" svátek, který slouží jen k reklamním účelům.

„Já osobně Valentýna neslavím – je to americký svátek. Snažím se slavit lásku po celý rok, s přítelem si často dáváme dárky," říká devatenáctiletá Marie Tučková.

Někteří mají první květen spojený spíše s povinnými průvody a oslavami svátku práce. Častěji si dnes lidé připomínají i nesmrtelné Máchovy verše a jednoznačně stoupá obliba políbení partnera či partnerky pod rozkvetlou třešní.

Někdo slaví vícekrát

U střední generace se názory ohledně únorového svátku rozcházejí.

„Valentýna slavíme podle toho, jak na nás média působí. S manželkou si na Valentýna dáváme malé dárečky. Já i na MDŽ přinesu kytičku. Neslavíme vehementně, jen drobnosti. Na prvního máje se vždycky políbíme pod rozkvetlým stromem," přibližuje osmatřicetiletý Leonard Děrda.

Připomínat si oba svátky zároveň není žádnou výjimkou.

„S přítelkyní zajdeme na večeři, dáme si kytičku nebo přáníčko, je to romantický den. Víc pro mě ale znamená první máj, to se políbíme pod rozkvetlou třešní. Podle mě je to svátek jara, u nás víc zažitý než Valentýn," potvrzuje další z dotazovaných, sedmatřicetiletý Vlastimír Smýkal.

Najdou se i lidé, které nechává den svatého Valentýna či první máj chladnými a dávají přednost jiným svátkům, které nepochází ze zahraničí.

„Mnohem důležitější je pro mě den dětí nebo svátek matek," říká sedmatřicetiletá Věra Dočkalová.

Je tedy jasné, že mnohem zásadnější význam má pro většinu dotazovaných 1. květen. Nicméně jako malý důvod k obdarování našich nejmilovanějších se valentýnský svátek určitě hodí.

Autorka: IVA NAJĎONOVOVÁ