„Jedná se o betonový kulometný obranný objekt. Na konci války v zimě 1944 – 1945 začala budovat německá armáda opevnění před postupující Rudou armádou. Těchto bunkrů bylo v okolních dědinách strašně moc, ale pokud vím, nikde jinde se nedochovaly," vysvětlil starosta Sušic Bohumil Gibala.

Většinou lidé bunkry zničili, v Sušicích objekt v 50. letech vykopali. Myslivci jej převezli mimo obec a udělali si z něj střelecké stanoviště.

„V dalších letech postupující vegetace i toto využití znemožnila, a tak zůstal objekt zarostlý a ukrytý až do současnosti. Rozhodli jsme se jej přemístit na nové místo, a při příležitosti oslav v pátek 8. května slavnostně zpřístupnit," přiblížil starosta.

Bunkr tak skupina nadšenců převezla na kraj vesnice směrem na Pavlovice u Přerova, kde jej „usadili" do upraveného okolí.

„Chceme, aby jej lidé viděli a byl jakýmsi němým památníkem konce války. Tento typ bunkru se používal u nás, na Slovensku a v Polsku. Původně byly v obci dva objekty, Němci je postavili na směr k Lipníku nad Bečvou, ale ruská armáda přišla od Bystřice, takže vlastně nikdy nebyly nepoužity," dodal Bohumil Gibala.